Home Izdvojeno FOTO Održano peto Posavljačko-Turopoljsko sijelo

FOTO Održano peto Posavljačko-Turopoljsko sijelo

PODIJELITE

Na nogometnom igralištu u Kosnici ove subote održano je peto Posavljačko-Turopoljsko sijelo. U tradicijskim nošnjama nastupilo je devet KUD-ova te solisti Tadić-Mamić.

– Trebalo je nastupiti osam KUD-ova, no KUD Šćitarjevo je odgodilo put u Bosnu i nastupilo je ovdje. Nastupila su i dva solista Tadić-Mamić. Unazad četiri godine Kosnica je oživjela. Kosničani prihvaćaju ovakve manifestacije, ne samo oni već i susjedi iz Zagreba, Ivanić-Grada i okolnih mjesta – ispričao je Filip Margić, predsjednik Udruge Turopoljska tradicija. Nastupili su i KUD “Izvorni običaji”, KUD “Čiče”, HKVD “Bosanska Posavina” Zagreb, Tamburaško-pjevački zbor “Treća dob” Ivanić-Grad, KUD “Rodna gruda” Dugo Selo, KUD “Veseli Posavljaci” Bijelo Brdo, KUD “Derventsko kolo”, Hrvatsko pjevačko društvo “Kučani” te solisti Josip Tadić i Drago Mamić.

– Pjevamo uz glazbenu pratnju, to su violina i šargija. Šargija je naš tradicijski instrument koji prati našu izvornu pjesmu. Riječ je o izvornim posavskim pjesma i pjesmama srednje Bosne – objasnio je Drago Tadić iz grupe Izvorni običaji koji s kolegom Josipom Tadićem pjeva već 15 godina. Tadić je iz Žepča, a Mamić iz Dervente, a njihov susret dogodio se u Zagrebu.Na petom Sijelu Plesove i pjesme Šćitarjevskog kraja izvelo je osam plesača i osam tamburaša KUD-a “Ščitarjevo”. – Bili smo pozvani, ali smo morali odgoditi nastup jer smo trebali na jedno putovanje u Bosnu, u Gračanicu. Međutim, u zadnji čas nam je nešto iskrsnulo pa smo iskoristili dan da nastupimo ovdje.

Suradnja je dobrodošla, uvijek se rado odazovemo u susjedstvo – ispričala je Marija Križanić, blagajnica KUD-a “Ščitarjevo”. U Kosnici već peti puta nastupa KUD “Izvorni običaji” iz Zagreba. – Čast nam je da smo tu na Posavačko-turopoljskom sijelu. Odazvat ćemo se svake godine na ovako predivno druženje. Odigrali smo splet kola bosanske Posavine – četvorak, osmicu i valcer – ispričao je Perica Tolić, predsjednik KUD-a.

Članovi Udruge za sve posjetitelje pripremili su kremšnite, kavu, sokove, pivo i vino. – Po prvi puta, otkako sam ja na čelu Udruge Turopoljska tradicija, KUD Izvorni običaji iz Zagreba donirali su Udruzi Turopoljska tradicija 50 eura za daljnji rad. Hvala im od srca! Redoviti pokrovitelj manifestacije je Grad Velika Gorica kojima se iz svega srca, u svoje ime, ime Udruge i ime mještana Kosnice zahvaljujem – poručio je Filip Margić.Cilj ove kulturne manifestacije, koja je već prepoznata u javnosti, bio je razbiti kulturološke razlike između domicilnog stanovništva i doseljenika, Hrvata iz Bosanske Posavine koji su devedesetih godina doselili u Kosnicu. Ova uspješna večer pokazala je da je to i uspjelo.