Home Izdvojeno FOTO Održano Lucijsko spravišče Plemenite opčine turopoljske

FOTO Održano Lucijsko spravišče Plemenite opčine turopoljske

PODIJELITE

Na Dan grada Velike Gorice 13. prosinca, u Starom gradu Lukavcu tradicionalno je održano Lucijsko spravišče Plemenite opčine turopoljske. Ova godina je prijestupna u smislu izbora župana i magistrata, a 22 sučije izabrale su svoje suce koji su na spravišću dali prisegu.

– Ljudi i dalje žive svoje turopoljsko bratstvo. U Muzeju Turopolja je jučer otvorena izložba ”Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija” koja pokazuje posljednjih 26 godina rada Plemenite opčine turopoljske. Kada se malo pogledamo na tim fotografijama i kada vidimo danas koliko je to živo, s ponosom ističemo da to nije samo udruga, ona je zaista živuće turopoljsko bratstvo u svom osmom stoljeću postojanja – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan turopoljski. Novoizabrani župan zadovoljan je sve brojnijim članstvom POT-a. Trenutno Plemenita opčina turopoljska ima 401 člana, a novi redovito pristižu.

– Posebno veliki interes je zadnjih mjeseci u Vrhovju gdje se obnavljaju sučije, tamo su manja mjesta pa je i manje ljudi, ali i oni su prepoznali da se moraju obnoviti na način da se vrate pod okrilje POT-a jer cijeli smisao POT-a u svih osam stoljeća je zajedništvo pa tako i danas. Vidimo da u modernim vremenima samo zajedničkim snagama i radom možemo dati doprinos našem Turopolju.

Doprinos daljnjem razvoju POT-a dat će i Grad Velika Gorica koji će s plemenitašima potpisati Povelju.– Mi ćemo napraviti jedan novi sporazum odnosno Povelju u kojoj ćemo sve to unutra objediniti s potpisima župana i gradonačelnika gdje ćemo se obvezati da iz gradskog proračuna i pridruženih izvora financiramo razvoj POT-a i samim time i svoj razvoj. To ne treba gledati kao na trošak, to je ulaganje u budućnost s posebnim ponosom na prošlost, tradiciju i nas same – najavio je sinoć na spravišću Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice

Plemenita opčina turopoljska danas je registrirana kao udruga, osnovana 1991. godine. Ima uzgojni program za turopoljsku svinju. Unutar POT-a djeluje i povijesna postrojba Turopoljski banderij koja sudjeluju na svim važnijim manifestacijama u Gradu, ali i diljem Hrvatske.