Home FOTO VIJEST FOTO Održana promocija suvenira „Turopolje kroz predmete sjećanja“

FOTO Održana promocija suvenira „Turopolje kroz predmete sjećanja“

Narukvicu s podgutnicom možete kupiti u trgovinama Borboletta, te u Muzeju Turopolja koji je dostupan i otvoren tijekom cijelog adventskog perioda

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Danas je u prostorijama Centra za posjetitelje održana promocija suvenira Turističke zajednice Zagrebačke županije pod nazivom „Turopolje kroz predmete sjećanja“, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara.

– Turopolje i Velika Gorica imaju veliku povijesnu baštinu, a jedna od manje poznatih činjenica koja je jako bitna jest ta je kravata u svijet otišla upravo iz Hrvatske i Turopolja u obliku podgutnice. Imamo toliko intimnih i autohtonih dijelova za prezentirati kao što su tartufi, hrastova arhitektura, podgutnica i Muzej Turopolja te dvorac Lukavec i mnogi drugi, te imam osjećaj da se ovdje proteže jedna neispričana priča, koja do sada nije bila dovoljno prezentirana. Želimo na jedan moderan način pristupiti modernom čovjeku, da prihvati da ona bude nit vodilja i poveznica, te da se vratimo i prisjetimo otkuda potječe kravata. Ukratko, na moderan način istu približiti ne samo sugrađanima, nego i puno šire – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Suvenir putnika uvodi u lokalnu tradiciju i baštinu te ga emotivno veže i podsjeća na posebnost doživljenog, odašilje brojne poruke o ljepoti destinacije, legendama, načinu života domaće zajednice, ali prije svega kupnjom suvenira putnik participira u plemenitom cilju lokalne zajednice.

Upravo podgutnica stoji na Dubai EXPO-u uz Rimca, te su iz Grada i TZZG neopisivo ponosni na tako veliku promociju turopoljskoga kraja, a iz Borbolette su izuzetno počašćeni što je TZZG prepoznala njihov rad.

– Suradnja nam je jako bitna jer je TZZG prepoznala naš rad. Napravili smo suvenir koji povezuje tradiciju i moderno, na način da se uključuje i lokalno stanovništvo a ne samo turisti, te da se mladi educiraju o hrvatskoj tradiciji i našoj kulturnoj baštini – kazala je Sandra Šeparović iz Borbolette.

Rezultat je to suradnje Turističke zajednice Zagrebačke županije i privatnog sektora. Tako je dobiven autentičan i originalni dizajn koji postiže visoku razinu prepoznatljivosti, a s druge strane s takvim se suvenirom lokalno stanovništvo može identificirati.

– Tijekom godine uvijek nastojimo promišljati kako naše turiste, ali i lokalno stanovništvo iznenaditi nečim novim, naročito u pandemijskim vremenima. Odlučili smo spojiti tradiciju i kulturu na jedan moderan način. Borboletta je bila logičan odabir. Sinergijom hrvatske firme i promocijom hrvatske tradicije te destinacije našega kraja uspjeli smo uklopiti da podgutnica postane jedan svjetski brend. Narukvica za nas predstavlja promociju naše baštine – kazala je direktorica TZZG, Ivana Alilović.

Narukvicu s podgutnicom možete kupiti u trgovinama Borboletta, te u Muzeju Turopolja koji je dostupan i otvoren tijekom cijelog adventskog perioda.