Home Izdvojeno FOTO Odličan urod u vinogradima

FOTO Odličan urod u vinogradima

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Oko dvadeset prijatelja okupilo se ovog vikenda nedaleko Pustika, zasukalo rukave i krenulo u berbu. Kažu, urod je odličan, bolji nego prošle godine. A kako i ne bi bio kad je sva ljubav utkana u njegove trsove. Bruno Ceronja, zajedno s majkom, brine o vinogradima nakon smrti oca. On je, kaže nam Bruno, još kao mali sanjao da jednog dana ima svoj vinograd.

-Mi ubiremo njegove plodove, tako to ispada. Ovaj vinograd je on zasadio prije 15 godina, imao je viziju da bi imao vinograd, to je bila njegova dječačka želja.-kaže nam Ceronja, inače vlasnik poznatog velikogoričkog restorana Mon Ami.

-Nakon godina učenja, odlučili smo ovo vino plasirati i u naš restoran u Velikoj Gorici, u Mon Ami gdje nudimo otvoreno vino Cuvee Ceronja.-berba-vinograd-monami-2016-11U vinogradu na Pustikama ima 1 200 trsova chardonnaya, 850 trsova graševine i 200 trsova sauvignona.  -Svake godine urodi su sve bolji. Ove godine nam je skoro duplo bolje nego prošle i stvarno smo zadovoljni.-rekao nam je Ceronja.

I voditelj restorana Mon Ami koji na ovom imanju proizvodi vino, Mario Meštrović zadovoljan je urodom. -Što se tiče ove godine, berba je bila vrlo obilata, a što se tiče same stilistike vina, obzirom da radimo rinfuzno vino i imamo buteljiranih 70-ak etiketa na karti, ne treba nam još jedno. Ovdje imamo dobru klimu za jednu lijepu svježu rinfuzu.berba-vinograd-monami-2016-9Iako graševina dozrijeva nešto ranije već chardonnay i sauvignon, sve sorte brane su istog vikenda. – Chardonnay je bio spreman i prošli vikend, bili su idealni i sladori i kiseline. PH mošta je nešto viši ove godine. Graševina nešto kasnije zri i nakupila je nešto manje sladora, možda će se trebati nešto dosladiti, ali to ćemo pokušat izbjeći jer tražimo jedno svježe vino s vinskom kiselinom koje će imati vrlo malo alkohola tako da ne bude napadno jer dosta gostiju restorana su vozači.-rekao nam je Meštrović.

-Uvijek tražimo jednu stilistiku, srećom na ovom položaju možemo na to i računati. Tražimo da grožđani šećer bude oko 11 posto alkohola. Radimo ga reduktivnom metodom da bude voćno, mirisno i dopadljivo. Neki iz navike piju otvorena vina, a veći dio pije buteljirana, no uvijek ima onih koji vole popiti zdravu rinfuzu.-kroz smjeh je zaključio Meštrović.

[print_gllr id=55486]