Home FOTO VIJEST FOTO: Nedjeljni turopoljski ručak ponovno u punom sjaju uz brojne izlagače i...

FOTO: Nedjeljni turopoljski ručak ponovno u punom sjaju uz brojne izlagače i posjetitelje

Održano je i natjecanje u pripremanju turopoljske kotlovine za koje je žiri imao samo riječi pohvale

PODIJELITE

Po čemu su Turopoljci dobro poznati nego po tome da mogu dobro pripremati hranu, ali i dobro pojesti i popiti. Svi su tako s nestrpljenjem dočekali ovogodišnji Gastro Turopolja, manifestaciju koja u centru grada okuplja najbolja jela, ali i najveće sladokusce.

Slano, slatko, kotlovina, lovački gulaš, domaći kolači, štrukli, štrudli, pite, gibanice, na odabir ima baš svega. Posjetitelje je možda ipak najviše oduševilo natjecanje u pripremi najbolje kotlovine u kojem su se natjecale čak 23 ekipe. Pobjednici su Udruga bosanskih Posavljaka “Izvorni običaji” iz Zagreba, drugi su PGD Lokrovec Dubrova iz Slovenije, treći je DVD Markuševec Turopoljski. Najveselija ekipa su KUD Veseli Prigorci, a najljepše uređen stol imali su DVD Velika Buna, KUD Stari grad Lukavec i Ukrajinska zajednica Velike Gorice.

Mnogo je tu bilo dobrovoljnih vatrogasnih društava, članovi Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice, razne udruge i društva iz Turopolja, Zagreba, Hrvatske i Slovenije. Posebno je bilo ukusno i mirisno na njihovim štandovima, a svime time oduševljen je bio i žiri Natjecanja u pripremi turopoljske kotlovine. U žiriju je bio već poznat gost naših gastronomskih manifestacija kuhar Tomislav Špiček, gastro ljubitelj i bloger Domagoj Jakopović Ribafish, gastro bloger Mile Butorac (Hungry Mile) te poznata novinarka Zlata Mück Sušec.

Kako nam govori Tomislav Špiček, više ni ne pamti koliko puta je bio na Gastru Turopolja. Mnogima je on rado viđen gost, a i on sam zaista voli dolaziti u naš kraj. Nakon što je u subotu u Samoboru također ocjenjivao kotlovinu, posebno je pohvalio turopoljske kombinacije u velikim tanjurima. “Svake godine je sve bolje i bolje. Ovdje je bila sloboda da ljudi rade kotlovinu onako kako misle da treba pripremati, kreativni su. Ovdje zbilja možemo odlučiti i vidjeti što najbolje paše našem nepcu. To mi je draže nego da svi pripremaju potpuno isto.”, govori nam Špiček.

Žiri je promatrao uređenje stola, ali i na svakom stolu isprobao ponešto od onoga što je ekipa za njih pripremila. Zlata Muck Sušec nam govori da je sve bilo vrlo ukusno, ali i da je teško odabrati favorita. Iako su pohvalili hranu, ostali su malo u šoku što ih u početku nitko nije nudio rakijicom. “Nismo se još niti zagrijali, a na kraju svega nas čeka brudet od jegulje za desert, to me baš zanima. Obožavam turopoljsku hranu, sve što trči po ‘dvorišću’ i da se ispeći je moja hrana, veliki sam obožavatelj te sam jako ponosan i sretan što sam ovdje.“, govori nam Domagoj Jakopović Ribafish poznat upravo po svom istančanom nepcu, ali i ljubavi prema dobroj hrani.

Posjetiteljima je predstavljena i ukrajinska hrana, fina jela od turopoljske svinje što je organizirala Plemenita Opčina Turopoljska. Gosti su stizali iz Dugog Rata, Bilja, Neretve i Zagorja. Svoju finu kapljicu predstavila je i Udruga vinara i vinogradara Grozd, a posjetitelji su se neumorno okupljali oko lovačkog gulaša. Svoja jela predstvili su i lokalni restorani na svojim štandovima. Nakon jučerašnjeg i prvog Dječjeg gastra, danas su se ponovno okupile sve generacije, čak i u plesu uz zvukove Tamburaškog sastava Lajbeki koji su zabavljali publiku.

Kako nam govori gradonačelnik Krešimir Ačkar, od početka mandata je cilj bio ovakvim manifestacijama spojiti što veći broj građana i obrtnika: “Ovo je dan na kojem cijela Velika Gorica ima priliku družiti se, a naši obrtnici imaju priliku pokazati radove svojih ruku i sve što mogu pružiti. Pohvaljujem sve koji su sudjelovali u organizaciji, ovo je novi iskorak prema bolje. Nastavit ćemo s obogaćivanjem i novim sadržajima te ćemo se truditi da svake godine neki novi izazov postavimo koji bi našim sugrađanima poboljšao kvalitetu života.”, zaključuje gradonačelnik koji je i sam došao isprobati turopoljske specijalitete.

Neizostavne su i drugog dana Gastro Turopolja bile Buvljakuše te humanitarci VG Legacy koji kroz tombolu, prigodnu prodaju i donacije prikupljaju novac za otvaranje prve socijalne trgovine u našem gradu. Skupljalo se i za malenog Dorijana, a u to su se uključili brojni štandovi, pa tako i naši kolege s portala V’Gradu.

Ove godine je posjećenost bila iznimna, a veliku ulogu u tome zasigurno ima i inovativno osmišljavanje aktivnosti koje su okupile građane. U sklopu Gastra Turopolja se i danas održava 4. Gospodarski sajam na kojem su brojni lokalni OPG-ovi i proizvođači i kroz današnji dan izložili svoje proizvode.