Home FOTO VIJEST FOTO “Nagovorili” publiku na kratku priču: Luka i Marina ispričali svoj književni...

FOTO “Nagovorili” publiku na kratku priču: Luka i Marina ispričali svoj književni put

Nedavno su objavljeni njihovi književni prvijenci

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

U Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica jučer se održala posljednja aktivnost u sklopu završnice Mjeseca hrvatske knjige. Podsjećamo, od 15. listopada pa do jučer su se na svim odjelima Gradske knjižnice održale različite aktivnosti, predavanja i radionice koje su okupile sve generacije Velikogoričana.

Jučerašnji susret bio je rezerviran da publiku “nagovori” na kratku priču. Gosti književnog susreta “Nagovor na kratku priču” bili su Velikogoričanka Marina Kuvedžić te Luka Ostojić čiji su prvijenci zasjali na hrvatskoj književnoj sceni. Na susretu su autori uz moderatoricu i književnu prevoditeljicu Romanu Perečinec govorili o tome kako je biti autor kratki priča i kako uopće doći do toga da se vaša djela objavljuju.

Kuvedžić je ispričala kako su njene priče često prikaz realnosti današnjeg svijeta. “Najbliže mi je pisati o tome što znam jer je autentično. Dnevno se susrećem s različitim ljudima i volim o tome pisati. Jako mi je bitno da je autentično i da slika koju prikazujem bude realna.”, govori Kuvedžić. Marina Kuveždić je rođena 1985. godine u Vukovaru, no sada živi u Velikoj Gorici. Do sada je desetak njezinih kratkih priča objavljeno u sklopu raznih književnih natječaja te je osvojila nekoliko nagrada. Njezina prva zbirka kratkih priča pod nazivom Put koji je odabrala objavljena je u izdanju Sandorfa 2022. godine.

Luka Ostojić je sociolog i književni komparist, a radio je kao novinar, urednik, filmski i književni kritičar te voditelj kulturnih programa. Upravo mu je u izdanju Fakture objavljena zbirka kratkih priča “Tišina u Osinjaku”. Ostojić je na susretu govorio kako nema konkretan utjecaj od nekog od pisaca, ali da inspiraciju pronalazi u realističnim romanima. “Volio sam čitati brojne romane, a najviše realistične priče koje idu u smjer fantastike. Drago mi je bilo pronaći srodne autore i autorice kada sam krenuo pisati u tom smjeru.”, govori Ostojić.

Publika je na jučerašnjem književnom susretu svakako mogla naučiti nove stvari, ali i pobliže uroniti u svijet kratkih priča.