Home FOTO VIJEST FOTO Lavići iz Cicibana postavili hranilice za ptice na Tuđmancu

FOTO Lavići iz Cicibana postavili hranilice za ptice na Tuđmancu

'Dobili smo donaciju od lokalnog mlina u zrnju i sjemenu, a nadamo se da će akciju podržati i djeca iz drugih vrtića'

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Odgojno-obrazovna skupina ‘Lavići’ iz eko dječjeg vrtića Ciciban Velika Gorica kontinuirano se bavi eko temama, kao i temama održivog razvoja na nivou i obimu primjerenoj dobi djece.

Podržavajući dječje logičko zaključivanje, njegujući i podržavajući njihovu empatiju za životinjski svijet koji ih okružuje te uvažavajući njihove ideje i zamisli, iz Cicibana su se obratili resornom odjelu Grada Velike Gorice i tako dobili dopuštenje da zajedno s djecom postave hranilice, u prostoru oko jezerca na Trgu dr. Franje Tuđmana, izrađene od recikliranog materijala za ptice.

Rana dječja dob najoptimalniji je period unutar kojeg osoba formira svoju osobnost kroz usvajanje navika, vrijednosti, uvjerenja i obrazaca ponašanja što će u odrasloj dobi biti temelj za izgradnju cjelokupnog života pojedinca. Jasna je i nezamjenjivost te bitnost pozitivnih utjecaja koje smo dužni osigurati djeci.

Ukoliko želimo da djeca što bolje razumiju svijet koji ih okružuje te usvoje pozitivan stav prema istom bitno je da im omogućimo da djeluju u tom svijetu te ga dožive što dublje i što osobnije. S tom nakanom i uz tu nit vodilju, djeci u odgojno-obrazovnoj skupini Lavići pokušavamo što zornije, holističkim pristupom približiti svijet u kojem odrastaju dajući im dimenziju i poziciju aktivnog sudionika, na što imaju pravo, stvarajući situacije da djeca razviju pozitivne navike i emocije kako bi odrasli u aktivne i odgovorne građane koji će znati prepoznati svoju važnost u očuvanju prirode za buduće generacije. -otkrila nam je odgajateljica Suzana Rajković

Hranilice za ptice izradili su reciklirajući materijale, ostvarivši suradnju s roditeljima, ali i širom zajednicom u nabavci raznog sjemenja i zrnja, te su ih postavili i u vrtićko dvorište.

Inače su djeca prirodno sklona životinjama, koje su prisutne na njihovim slikovnicama i bojankama. Na nama je da to dodatno podržimo. Dobili smo donaciju od lokalnog mlina u zrnju i sjemenu, a nadamo se da će akciju podržati i djeca iz drugih vrtića. Izrađuju hranilišta od tetrapak ambalaža i plastičnih boca, uviđajući tako novu vrijednost stvari koje su odbačene. Na taj način usmjeravamo ih da promišljaju što bi od malih nogu mogli učiniti s određenim materijalima – kazala je odgajateljica Suzana Rajković.

Na kraju druženja djeca su plesala i pjevala, uživajući u svježem zraku i odlično obavljenom poslu.