Home FOTO VIJEST FOTO Krenulo je rušenje prve kuće goričkog područja stradale u potresu, i...

FOTO Krenulo je rušenje prve kuće goričkog područja stradale u potresu, i to u Mraclinu!

Prvi je to od 30 stambenih objekata na našem području, a završetak radova i useljenje obitelj Đuran može očekivati već u rujnu ove godine

PODIJELITE

Danas je na radost obitelji Đuran, na adresi Braće Radić 169 u Mraclinu započeo proces izgradnje prve od novih kuća koje će se izgraditi obiteljima čije su kuće neupotrebljive nakon potresa 2020. godine. Prvi je to od 30 stambenih objekata na velikogoričkom području a obitelj Đuran je presretna i veoma emotivna zbog početka radova i u iščekivanju novog doma.

– Napokon smo dočekali ovaj dan! Svi smo sretni, toliko smo dugo čekali. Puno smo mjeseci živjeli u skučenom kontejneru, no nekako smo preživjeli. Ako Bog da, dobit ćemo novu kuću – rekao je Zdravko Đuran iz Mraclina.

Dokaz je to uspješne suradnje Grada Velike Gorice i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je kako je cilj što prije osigurati novi dom svim sugrađanima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, kako zimu ponovo ne bi dočekali u kontejnerima.

– Konačno je krenulo! Svi naši napori i ulaganja, te nedavni sastanak s državnim tajnikom, rezultirali su time da je ovo početak izgradnje i obnove na području Velike Gorice. Inzistiramo da što prije krenu i rješenja ministarstva prema Dubrancu, Kozjači, Cerovskom Vrhu; našim naseljima gdje su sugrađani, osobito oni starije životne dobi i obitelji s malom djecom, da se ne bi dogodila situacija da iduću zimu dočekaju u kontejneru, što je neprihvatljivo. Dosta vremena je prošlo i na nama je da lobiramo i uđemo u prioritetni plan kako bi svih 30 obitelji koje imaju crvenu oznaku uskoro imalo ovakvu sliku u svom dvorištu, a to su bageri koji označavaju početak radova – izjavio je gradonačelnik Ačkar.

Prema riječima glavnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ovo je 14. gradilište otvoreno u sklopu programa obnove, a koji se tiču izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća u Hrvatskoj.  Kad je riječ o izgradnji zamjenskih objekata do danas je predano 1092 zahtjeva, a evo kako teče procedura kada je riječ o ovakvoj izgradnji…

– Svaki model ponudi se vlasnicima koji biraju tip izgradnje, tradicionalni ili urbani. Svi vlasnici su upoznati s rokovima i kada odaberu model i tehnologiju gradnje, a ovisno o projektu, izgradnja kuće može potrajati od četiri do devet mjeseci. Obitelj Đuran stekla je pravo izgradnje objekta od 70 metara kvadratnih i odabrali su urbani model izgradnje. Ukupni iznos ove investicije, konkretno za ovu kuću je oko 800 tisuća kuna, a sve se financira iz proračuna RH. Generalno, što se tiče zamjenskih obiteljskih kuća danas imamo 168 kuća s 11 izvoditelja, potpisane ugovore i za dva dana očekujemo izvoditelje za još 48 kuća. Do lipnja ćemo provesti javna nadmetanja za gradnju 500 ovakvih zamjenskih obiteljskih kuća – rekao je Gordan Hanžek, glavni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Završetak radova i useljenje obitelj Đuran iz Mraclina može očekivati već u rujnu ove godine.