Home Gospodarstvo FOTO Kotlovina, zec, šaran, čobanac, lumblija – dio je ponude 16. Gastro...

FOTO Kotlovina, zec, šaran, čobanac, lumblija – dio je ponude 16. Gastro Turopolja

PODIJELITE

U samom središtu grada, kao i prijašnjih godina, no ipak malo izmaknut od glavne prometnice, održan je 16. Gastro Turopolja. Na platou između novosagrađenog Centra za posjetitelje i Muzeja Turopolja, velikogorički obrtnici, ugostitelji i restorani predstavili su svoju ponudu. Tradicionalno održano je natjecanje u pripremanju turopoljske kotlovine. Natjecalo se 25 ekipa, a Tomislavu Špičeku posebno se svidjela ona koju su napravili dečki iz DVD-a Lukavec.

– Još ne znamo koja je najbolja Špičeku, ali nadamo se pobjedi. Špiček je rekao da je odlična i da je ljutina taman. Nije previše masna. Mi smo iz Lukavca i imamo dugu tradiciju koja seže od 1200 i neke godine. Nije bio ovakav kotao kao danas, ali kotlovina je bila možda zdravija. Mada je i ova naša danas zdrava. Oko 3 sata smo se ovdje natjecali, ali smo još ranije meso pripremali, koliko dugo, to je tajna – rekao nam je Marinko Cerovski, predsjednik DVD-a Lukavec.Dugogodišnji prijatelji s Korčule i Lastova došli su i ove godine kako bi sačuvali 15-godišnju tradiciju sudjelovanja na Gastru. – Ove godine donijeli smo srdele i neke naše autohtone kolače kao što je lumblija. To je jedan slatki kruh koji se peče isključivo na Korčuli u Veloj Luci i Blato. Čak nije tradicija niti na cijelom otoku – otkrio je Dragiša Barčot.

Posjetitelji su kušali sve redom. Zadovoljni su kvalitetom hrane i pića, ali i samom organizacijom manifestacije na novoj lokaciji. – Jako sam zadovoljna. Jako je dobra klopa i lijepo je sve uređeno iza Muzeja tako da nije glavna cesta zakrčena – rekla nam je Ivana Lončar, a sličnog je mišljenja i Mario Fabečić. – Apsolutno fantastična turopoljska kotlovina. Malo je preslana, ali bolje bu se pilo poslije, nije problem. Super je kao i svake godine. Sviđa mi se ovo preseljenje pod zelenilom, sve pohvale organizatorima.Turistička zajednica grada Velike Gorice i Udruženja obrtnika Velike Gorice i ove su se godine iskazali u organizaciji Gastro Turopolja. Izmještanje manifestacije na novu, mirniju lokaciju, pokazao se kao pun pogodak.

– Izgradnjom Centra za posjetitelje dobili smo ovaj prekrasan i funkcionalni prostor za organizaciju ovakvih manifestacija. Promet se odvija normalno, a Velikogoričani su mogli izaći na svoj glavni gradski trg. Ponuda je standardno dobra, imamo nekih noviteta, kao i svake godine. Najvažniji trenutak je promocija naših ugostitelja i njihove ponude. Turopoljska kotlovina postala je prepoznatljiva na našem Gastru i sve više gostiju dolazi ju probati – rekla je direktorica TZ Velika Gorica Milada Mesarić.I najmlađi su se uključili u cijelu priču. Djeca iz Dječjeg vrtića Ciciban pripremala su jela. – Pod budnim okom odgojiteljica od malih nogu se uče kulinarskim vještinama. Srednja škola je naš dugogodišnji partner na Gastru. Njihovi učenici s našim sudionicima pripremaju turopoljska jela – rekao nam je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Velika Gorica.

Pohvale su stigle i od direktorice Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ružice Rašperić.- Moram pohvaliti ovaj 16-godišnji Gastro koji je unio nove komponente i elemente u samu manifestaciju. Upravo sam prošetala podijem i oduševljena sam kako lijepo izgleda i koliko je ljudi došlo. Organizatori su pogodili lokaciju i tako bi to trebalo izgledati. Gastroenologija je gotovo na prvom mjestu u strateškom razvoju turističkih zajednica pa tako i Zagrebačke županije jer to je ono po čemu je svatko poseban.Gospođa Dragica Sajko na Gastro je došla kako bi kušala jetrica s pireom. – Odlična je, super je! Slavko Miletić svoj je rođendan proslavio upravo na Gastru. – Jeo sam zeca, odličan je, tu u strukovnoj školi su ga dobro napravili. Danas mi je 63. rođendan i unuka mi je napravila čestitku – rekao nam je slavljenik kojem smo poželjeli sve najbolje.

Lijepo vrijeme i turopoljski specijaliteti privukli su brojne posjetitelje na manifestaciju koja postaje prepoznatljiva i po ponudi nacionalne, ali i internacionalne kuhinje. Osim kotlovine i ribice s Korčule i Lastova, jeo se i šaran na rašljama te čobanac, ai gosti iz Slovenije pokazali su svoje kulinarsko umijeće.

foto: Mario Žilec