Home Izdvojeno FOTO Jezero Čiče – more naše mladosti

FOTO Jezero Čiče – more naše mladosti

PODIJELITE

U iščekivanju novog toplinskog vala koji nam meteorolozi najavljuju za ovaj vikend, Velikogoričane zapljuskuju valovi našeg „Goričkog mora“, jezera Čiče. Kupanje na jezeru je zbog dubine od čak 50 metara i opasnosti od utapanja zabranjeno, ali svi znamo da je zabranjeno voće najslađe pa će tako građani i ovaj put osvježenje potražiti i na obalama naših jezera.

Jezero-čiče-23.jpg

—–Jezero Čiče nekada se sastojalo od tri jezera – Veliko jezero, Crno jezero i Omladinsko jezero. Iskapanjem šljunka, Crno jezero je 2000-tih godina spojeno sa Velikim Jezerom, dok je Omladinsko jezero do današnjih dana ostalo odvojena oaza mira za ribiče, kupače, nekoliko labudova te poneku patkicu.Omladinsko-jezero-29.jpg

 

Velikogorička jezera redovito se poribljavaju, a od ribljih vrsta u jezeru se mogu pronaći smuđ, šaran, grgeč, karas, crvenperka, som, te još neke vrste riba. Neki zanimljivi i zabilježeni ulovi na jezeru su: šaran od 30-ak kg, amur od 20 kg i smuđ od 15 kg. Najveći ulov bio je som kapitalac od čak 105 kilograma dugačak 2,5 metra. Ribiči kažu kako jezerom luta još veći som od čak 200 kg, a jesu li to samo „ribičke“ priče, možda nikada nećemo saznati.

Omladinsko-jezero-26.jpg

Omladinsko jezero je manje i pliće, okruženo je drvećem i zelenilom te je stoga i omiljenije ribičima. Iako u njemu nema somova od 100 kg, ribiči svakodnevno posjećuju sjenovite i mirne obale toga jezera. Naš sugovornik, lokalni ribič, ovog puta nije došao pecati, nego samo pogledati svog “prijatelja” šarana. Kaže, nadmudruju se oni stalno – kad on baci udicu na jednu stranu jezera, šaran je na drugoj i tako njihova igra nadmudrivanja traje iz dana u dan, u nadi da nikad neće stati jer ovako uvijek ima razlog doći na jezero.

Omladinsko-jezero-19.jpg

—–Na goričkim jezerima dopušteno je samo pecanje, ali ne i kupanje. Kupalište na Jezeru Čiče dugo je sanjani san Velikogoričana, a mnogi se građani sjećaju pokušaja oživljavanja jezera i noćnog života grada otvaranjem tzv. Čič-Beach-a. Bio je to dobar pokušaj i pravo osvježenje. Iako je kupanje bilo zabranjeno, na obali jezera nudili su se sportski sadržaji poput odbojke na pijesku i stolnog tenisa. Bio je tu bar, pozornica i plesni podij, od kojih su danas ostale samo jadne ruševine. „U to vrijeme često smo dolazili na jezero na kupanje, to je bila dobra prilika da sretnemo ekipu iz osnovne škole i prisjetimo se školskih dana, na plaži uvijek sretneš nekoga poznatog. Vikendom smo znali doći na neki koncert koji se tamo održavao, poput koncerta grupe Hladno Pivo, a ponekad smo i sami uzeli gitaru pa uživali u dobrom društvu dugo u noć.“ – prisjeća se mladenačkih dana provedenih uz jezero naš sugrađanin Zoran. Danas se, osim kupača, na jezeru mogu susresti i skijaši na vodi pa i „wind surferi“, dok je prije nekoliko dana na jezeru čak sniman i film slavnog Luca Bessona.

Jezero-Cice-zrak

Broj kupača svakog je dana sve veći, a nadolazeći vrući vikend sigurno će privući mnoštvo Velikogoričana na naše, za kupanje još uvijek zabranjeno, „Goričko more“.

[print_gllr id=27626 display=short]

[print_gllr id=27625 display=short]

foto galerije: Dario Drvodelić