Home Izdvojeno FOTO Na jedno mjesto stavio je imena i prezimena svih koji su...

FOTO Na jedno mjesto stavio je imena i prezimena svih koji su nekada živjeli u malom ličkom selu

PODIJELITE

Gotovo deset godina Đuro Mesić iz Novog Čiča istraživao je i skupljao podatke o stanovnicima mjesta Podlapače u Lici, u blizini Udbine. Nekada je ondje živjelo više od 1800 stanovnika, no sada je selo pred izumiranjem. Ponukan sudbinom oca svoje supruge koji je rođen u Podlapaču, ali se tamo nikada nije vratio niti je upoznao svoju rodbinu, odlučio je napisati knjigu o rodoslovlju ”Rodoslovlje obitelji Podlapca/Podlapače” koju je sinoć predstavio u Muzeju Turopolja na Matičinom četvrtku.

– Pratio sam povijest sela, još od Turaka, znači preko 300 godina. Zapisivao sam popis prezimena doseljenika u ono vrijeme, koja su prezimena doseljavala i iz kojih krajeva. Tako je to trajalo nekih 150 godina naseljavanje. Nažalost, onda je krenuo onaj drugi oblik – iseljavanje, ali to smo popratili kroz rodoslovna stabla svake obitelji gdje je bilo upisano i dostupno iz dokumentacije, gdje su otišli, gdje su se ženili, gdje su se udavali, u koja mjesta, gradove ili čak u svijet – rekao nam je autor knjige.A raselili su se diljem Europe, zatim u Ameriku, Kanadu, Argentinu. Mesić je sve istražio pa je tako pomogao i današnjim stanovnicima Podlapače da saznaju više o svojim precima.

– Knjiga je nastala iz knjižice obiteljskog stabla, započela je 2008. godine i trajala je do 2014. godine da bih otkrio samo jednu obitelj – moju. Ali kroz sve te godine sam otkrio mjesta gdje se sve nalaze dokumenti i gdje ih sve mogu pronaći. Ponukam prvim istraživanjem saznao sam da većina Podlapčana ne zna o svojim precima. Do djeda nekako, ali poslije nikako. To me ponukalo da zapravo pomognem njima.U knjizi se nalazi popis više od 350 ljudi koji su do 1910. godine iselili prema Americi i Kanadi. Njezina vrijednost je neprocjenjiva svakome tko u njoj pronađe podatke o svojoj obitelji i precima. Važna je i za cijelu zajednicu Podlapača jer daje presjek više od 300 godina te sva imena i prezimena stanovnika.

– U ovoj knjizi se spominje poveznica Velike Gorice i Podlapače i kroz povijest i kroz Domovinski rat pa i ovu knjigu. Moji prijatelji donatori koji nemaju veze ni prezimenom ni zavičajem s Podlapačem su mi pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana i ja se zahvaljujem svima.

Đuro Mesić rođen je u Požegi gdje je proveo većinu svog života. Posljednjih deset godina živi u Novom Čiču i osjeća se kao Turopoljac, iako su njegovi preci porijeklom iz Brinja.