Home Izdvojeno FOTO Na gruntu u Kurilovcu moći ćete vidjeti kako se nekada živjelo...

FOTO Na gruntu u Kurilovcu moći ćete vidjeti kako se nekada živjelo u Turopolju

PODIJELITE

Gotovo pet godina obitelj Dianežević uređuje svoj grunt u Kurilovcu u Velikoj Gorici. Ondje se danas nalaze veliki turopoljski čardak, kamara, svinjac, kokošinjac, kuružnjak i bunar. Za tjedan dana sve će biti svečano blagoslovljeno, baš kako se to i nekada radilo, a veliko otvorenje očekuje se na jesen.

Snježana Dianežević, domaćica na gruntu najavila je što će se sve organizirati na njihovom imanju.

– Prvo bismo blagoslovili grunt, a nakon toga prikazali naše starinske običaje. Dio prikaza Jurjeva, zatim jednu pravu turopoljsku svadbu, umivanje djevojke, obilazak jurjaša na konju, zatim ćemo prikazati i razne stare tradicijske zanate kao što je klepanje kose, pletenje košara, kako sneja ranca rubače, kako ih pegla. Evo htjeli smo dočarati jedno turopoljsko dvorište i događanja u njemu.Kako se nekada živjelo na gospodarskom imanju u Turopolju građani su već imali priliku vidjeti jer su se upravo ovdje bili uprizorili neki od ovdašnjih običaja. Suradnja s KUD-om ”Nova zora” iz Donje Lomnice, OSS-om ”Seljačka sloga” iz Buševca, s VIS-om Jane i Etno udrugama ”Petras” i ”Kurilovec” pokazala se odličnom pa će se ona nastaviti i u budućnosti. Na blagoslovu će biti i turopoljska svinja s praščićima, te neizostavni Jurek i Katica.

– Biti će tu prikazano jedno prošćenje kako je nekada bilo, licitar Saraga, gospodin Brigljević sa svojim likerima. Želimo prikazati sve kako je nekada bilo da bismo mogli dočarati i djeci, a i našim starijim građanima da se malo vrate u svoju prošlost i djetinjstvo – rekla nam je Snježana Dianežević.Koliko je imanje atraktivno dokazuju i brojni mladenci koji za svoj poseban dan odabiru upravo ovaj grunt za fotografiranje. U planu je organiziranje i raznih radionica i igraonica te proslava krštenja, krizme i druženja. Za sada su u čardaku uređeni prizemlje i podrum, a na katu će se urediti i dvije spavaonice te dnevni boravak, sve u starinskom štihu.

Foto: Mario Žilec