Home Gospodarstvo FOTO Gorica dobila mljekomat kojeg će puniti 130 krava iz Rugvice

FOTO Gorica dobila mljekomat kojeg će puniti 130 krava iz Rugvice

PODIJELITE
Foto: Arhiva / 2015

Goričani koji žele popiti domaće, a ne industrijsko mlijeko, od sada ne trebaju odlaziti van grada. Ispred velikogoričke Srednje strukovne škole postavljen je mljekomat. U njemu se nalazi mlijeko sa farme muznih krava obitelji Pandek iz Rugvice, gdje 130 krava na godinu proizvede oko 900 tisuća litara mlijeka.

– Moja obitelj bavi se proizvodnjom mlijeka od 2010. godine. Sagradili smo modernu farmu za 135 grla, a u sklopu nje nalazi se obradiva površina na kojoj proizvodimo krmu. Dnevna proizvodnja mlijeka kreće se do 3000 litara – rekao je mljekar Kristijan Pandek.

Mljekomat_11.jpg

Mljekomat je svečano pušten u pogon u organizaciji Mljekarsko stočarke zadruge „Proizvodi sela“. Kapaciteta je 400 litara, a litru mlijeka možete kupiti za 6 kuna. Sa sobom ponesite bocu, ako za nju ne želite platiti dodatne 4 kune. Mljekomat ima svoje radno vrijeme i to od 7 do 22 sata.

– Svakoga dana dolazit će svježe mlijeko. Ono što se eventualno neće prodati, vraćat će se na farmu i koristiti za napajanje teladi – otkrio je Pandek.

Postavljanje mljekomata zajednički je projekt Zagrebačke županije, te gradova Zagreba i Velike Gorice, a kako bi mljekarima pomogli da opstanu na nemilosrdnom tržištu.

Mljekomat_19.jpg

– Znamo da im je na tržištu zbog cijene mlijeka jako teško te da ona ne pokriva osnovne troškove naših farmera – kazala je pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije, Gordana Županac.

Riječ je o dnevno svježem mlijeku najviše kakvoće, koje će mnoge podsjetiti na okuse djetinjstva, uvjerena je pročelnica.

– Na našem farmeru je da očuva to povjerenje potrošača, odnosno budućih kupaca – dodala je Županac.

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos najavio je mljekomate i na drugim lokacijama u Velikoj Gorici.

– Postavili smo prvi mljekomat za naše građane. Nadam se da će ih u gradu biti još, samo se moraju određene lokacije provesti kroz odgovarajuće planove, kako bi mljekomati mogli profunkcionirati – zaključio je Kos.

[print_gllr id=26181]