Home Gospodarstvo FOTO Do kraja 2018. godine dvadeset zgrada bit će energetski obnovljeno

FOTO Do kraja 2018. godine dvadeset zgrada bit će energetski obnovljeno

PODIJELITE

U Zagrebačkoj ulici jutros je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević uručio Rješenja o sufinanciranju energetske obnove višestambenih zgrada u Velikoj Gorici direktoru GSG-a Tomislavu Landeki i predstavnicima tvrtki Maksimus i Zapad stan.

Podsjetimo, u cijeloj Zagrebačkoj županiji na natječaj su stigle prijave za obnovu 28 zgrada, od kojih je čak 20 u Velikoj Gorici. Gradsko stambeno gospodarstvo prijavilo je 16 zgrada i svih 16 je prošlo,a još četiri obnovit će tvrtke Maksimus i Zapad stan.

– Slijedi rok mirovanja od 15 dana i kada to prođe počinje rok od 18 mjeseci kada sve zgrade moraju biti završene. Očekujemo tisuće i tisuće kvadrata fasade narednih mjeseci – rekao je Tomislav Landeka, direktor GSG-a.Uštede na grijanju bit će značajne. Uvjerili su se u to tijekom izvida u već energetski obnovljene zgrade stanari iz Matije Slatinskog br. 2 čija će zgrada također biti uskoro obnovljena. – Sada je došao trenutak, od 109 stanara imamo 102 potpisa. Naša zgrada je jedan od najstarijih u Velikoj Gorici. Ima 45 godina i već ju je nagrizao zub vremena i iziskuje veliki rad. Naš projekt je 6,7 milijuna kuna. Računi su bili enormno veliki, išli smo u izvide u druge zgrade koje su energetski obnovljene i vidjeli smo da je i nama to potrebno – rekao je predstavnik stanara Silvio Kranjac.

Da bi uštede na grijanju bile još značajnije, Grad priprema i neke nove projekte. – Uštede su značajne, negdje su veće i od 50 posto, ali mi u budućnosti moramo tome još doprinijeti i riješiti problem grijanja kroz razne projekte koje sada pripremamo. Jedan od njih je povezivanje sa Zagrebom i njihovim vrelovodom gdje bi se smanjili troškovi grijanja i brojnost ovih kotlovnica koje se trebaju i reparirati. Time bi i računi za grijanje bili manji – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.– Ukupna vrijednost investicija je preko 73 milijuna kuna, od toga će naše ministarstvo preko eu fondova sufinancirati sa 41 milijun i 650 tisuća kuna. Radi se o nekoliko stotina stanova. Ovu priliku koristim da čestitam svim stanarima, svim stanoupravama, naročito gradonačelniku i direktoru GSG-a jer ovdje se pokazalo da se velikim trudom i radom mogu alocirati europska sredstva za dobrobit sugrađana. S ovim projektima investirat će se u Hrvatskoj milijardu i 700 milijuna kuna, na godišnjoj razini uštedjet ćemo milijune kilovata energije i desetke milijuna kuna – rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

U Velikoj Gorici je i najveća zgrada u Hrvatskoj koja je prošla na natječaju za energetsku obnovu. Riječ je o zgradi u Ulici Slavka Kolara 19-27. Vrijednost obnove je 15 milijuna kuna, a odobrena sredstva za subvenciju su preko 9 milijuna kuna.

Foto: Mario Žilec