Home Izdvojeno FOTO Dječji vrtić Lojtrica obilježio Eko dan nizom aktivnosti

FOTO Dječji vrtić Lojtrica obilježio Eko dan nizom aktivnosti

Već osmu godinu zaredom uspješno i ponosno nose naziv Eko škole/vrtića i ove godine će steći "Srebrni status"

PODIJELITE

U Dječjem vrtiću Lojtrica u utorak je bilo posebno zabavno i poučno. Proslavili su Eko dan nizom aktivnosti. Inače, Dječji vrtić Lojtrica već osmu godinu zaredom uspješno i ponosno nosi naziv Eko škole/vrtića i ove godine će steći “Srebrni status”.

Iz vrtića navode da žele javno i glasno poručiti kako im je briga o biljnim i životinjskim vrstama izuzetno važna, kako od najranije dobi uče djecu o postupanju s energentima, odvajanju otpada, racionalnom korištenju vode i slično. O tome su govorili i na interaktivnoj radionici koju je održala doc.dr.sc. Sanja Kalambura s Velikogoričkog veleučilišta. “Drago nam je da možemo predstaviti priču oko reciklaže, odvojenog recikliranja i odvojenog sakupljanja elektroničnog otpada. Djeca su na radionici mogla bojati i uključiti se, a bili su vrlo zainteresirani za temu.”, govori Kalambura.

Djeca, ali i osoblje sve naučeno do sada primjenjuju u vrtiću, ali i izvan vrtića. “Iz godine u godinu želimo biti vrtić koji će sve manje i manje opterećivati okoliš, vrtić koji proizvodi sve manje otpada, manje troši energente i vodu. Želimo biti vrtić koji brine o svom okolišu, oplemenjuje ga i održava. Dobrim idejama želimo potaknuti promjene, a promjenama oblikovati djecu, roditelje i sve nas u čuvare našeg planeta.”, govore iz vrtića.

Na projektnom danu održali su brojne aktivnosti:

  • akciju prikupljanja elektroničkog otpada u suradnji s roditeljima
  • akciju prikupljanja trajnica u suradnji s roditeljima
  • interaktivnu radionicu doc.dr.sc.Sanje Kalambura s Velikogoričkog veleučilišta koja ih je upoznala s Oskarom (odbačenim mobitelom), likom čiji put odbačenog predmeta pratimo kroz strip koji je za ovu prigodu prilagođen djeci vrtićke dobi
  • uređivanje i sadnja cvjetnica u cvjetne gredice te jagoda u visoke gredice
  • sadnja stabla Catalpa Bignonioides Nana (Kuglasta Katalpa)
  • dolazak Flore, zaštitnice prirode koja ih je ponovno podsjetila na Eko kodeks i odluke o zaštiti prirode koje su donijeli u Vrtiću
  • podizanje Eko zastave na jarbol centralnog vrtića uz pomoć djece koju popularno zovu EKO PATROLA

“Zadatak koji kao Eko škole/vrtići trebamo ispuniti je između ostalog iniciranje pojedinih eko akcija, u i izvan vrtića, te na taj način postajemo aktivni sudionici društva.”, zaključuju iz vrtića.