Home Tradicija FOTO Blagoslovljen ”Turopoljski grunt” obitelji Dianežević

FOTO Blagoslovljen ”Turopoljski grunt” obitelji Dianežević

PODIJELITE
foto: Miroslav Maršan

Središte Turopolja jučer je bilo imanje obitelji Dianežević na kojem je blagoslovljen ”Turopoljski grunt”. Blagoslovio ga je velečasni Norbert Ivan Koprivec, a na svečanost su stigli gosti sa svih strana. KUD ”Nova zora” iz Donje Lomnice, OSS Buševec, VIS ”Jane”, Etno udruga ”Kurilovec”, rukotvorine Štefice Dianežević, DVD Kurilovec, POT, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić iz Mičevca – svi su sudjelovali u prikazu starih običaja. Prikazani su jurjevski običaji, turopoljska svadba, prošćenje i svakodnevni običaji kako bi se sačuvali od zaborava. Stjepan i Snježana Dianežević, vlasnici grunta, zadovoljni su što je njihov dugo pripremani projekt konačno zaživio.

– Saživili smo jedno zajedništvo i prikazali da danas ljudi to cijene. Blagoslovili smo ”Turopoljski grunt” da bi on konačno saživio u pravom duhu. Prikazali smo jurjevske običaje kroz više scenskih slika da dočaramo našu prošlost i tradiciju – rekla nam je Snježana Dianežević.– Kurilovec je bio poznat na prijelazu s 19. na 20. st. po svojim plemićkim dvorima i kurijama, Jelačićevo, Josipovićevo. Tih kurija koje su predstavljale arhitekturu ovoga kraja danas nažalost nema, ali imamo u modernijem izdanju čardak obitelji Dianežević kojima se treba zahvaliti što su uložili trud, energiju i sredstva da podignu ovaj spomenik tradicijske arhitekture tradicijskog Turopolja – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a,

Počasni kum bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u čije je ime na grunt stigla njegova zamjenica Olivera Jurković Majić. – Premalo je reći da mi se ovo sviđa. Cijeli ovaj događaj, cijela priča kroz povijest koja nas vodi prema uspješnoj budućnosti fascinira sve posjetitelje ovdje.Osim što čuva tradicijske običaje, ovaj grunt predstavlja i veliki turistički potencijal.

– Ovako jedno tradicijsko imanje je budućnost našeg turizma. Ruralnom turizmu se posvećuje velika pažnja i to je vidljivo u strategiji turizma Zagrebačke županije i Hrvatske. Štoviše, ruralni turizam je vodeći u smislu turističkog proizvoda. Imati jedno ovakvo imanje u urbanom mjestu znači privući pažnju posjetitelja iz Zagreba, Hrvatske, ali i drugih zemalja. Podržavam jednu ovakvu aktivnost domicilnog stanovništva koji od toga može i živjeti, zapošljavati, a svakako će povećati i broj dolazaka turista što će se odraziti i na gospodarstvo – rekla je Ružica Rašperić, direktorica TZ Zagrebačke županije, a slične pohvale došle su i od Milade Mesarić, direktorice TZ Velika Gorica.– Izgradnjom ovoga grunta Velika Gorica dobila je još jedno lijepo mjesto za doček turista koji su ovdje sve brojniji. Ovako koncipiran grunt s elementima turopoljske drvene arhitekture i tako isplaniran da su scenski prikazi u realizaciji naših KUD-ova već uobičajena praksa kod nas, daje nam mogućnost da nudimo programe agencijama koje organiziraju višednevne ture po Hrvatskoj.– Gosti koji ovdje dolaze doista mogu osjetiti naš turopoljski kraj u bilo kojem obliku, gastro, enološki, kroz pjesmu, ples, prikaz raznih povijesnih događaja, ili kroz najave budućih događanja na ovome gruntu. To i jeste cilj ovoga projekta. Oni su se obiteljski doista dali u sve ovo. Pozivam sve da daju doprinos ovakvim projektima – rekao je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

Stjepan Šipušić, umirovljeni učitelj u posljednje vrijeme radi kao turistički vodič pa će se i ovaj grunt uskoro naći na popisu tura.– Ovo je primjer kako je izgledao turopoljski grunt na kojem je čovjek živio unazad 700 godina jednim specifičnim načinom života u obiteljskoj zadruzi gdje su vrijedila stroga pravila. Obitelji su bile brojne. Danas pokazati takav objekt znači predstaviti ljudima da vide da se u onim skromnim i teškim uvjetima moglo živjeti i stvarati, moglo biti brojno i zadovoljno.

Bilo je tako i jučer – svoje stvaralaštvo, obitelj Dianežević je prikazala na najbolji mogući način – druženjem uz pjesmu i ples.

foto: Miroslav Maršan