Home Izdvojeno FOTO Avion preletio ‘preko’ mjeseca

FOTO Avion preletio ‘preko’ mjeseca

PODIJELITE

Te je večeri nebo bilo vedro, a Mjesec se pojavio nisko na jugoistočnom horizontu. Budući da tom rutom leti dosta zrakoplova, uzeo sam fotoaparat s teleobjektivom i pratio na smartphone aplikaciji flightradar24 njihove putanje.

avion

aaU jednom trenutku, nakon što se već smračilo, ugledao sam trag i crveno bljeskajuće svjetlo aviona koji je bio jako udaljen. Nije izgledalo kao da će avion preletjeti točno preko Mjeseca, ali na moju sreću putanja koja se čini kao ravna crta zapravo prati zaobljenost Zemlje, pa je to teško predvidjeti do posljednjeg trenutka.

moon-crossing11

Brzo sam uzeo aparat, fotografirao nekoliko kadrova, a onda sam brzo na flightradaru pogledao koji je to avion. Saznao sam da je riječ je o teretnom zrakoplovu MD11F kompanije Lufthansa Cargo, na letu broj LH8470 iz Frankfurta za Rijad, koji je letio na visini 10051m, brzinom od 824km/h, a u tom je trenutku bio negdje iznad Kutine, dakle, preko 60 km od Velike Gorice.

avion-mjesec

Tako nam je Nikola Kovačević, strastveni lovac na avione opisao način na koji je došao do fotografije koja se napravi možda samo jednom u životu. Nikola je zavolio avione od malih nogu kada ih je s prozora gledao kako slijeću na zagrebački aerodrom. S vremenom se ta njegova ljubav pretvorila u vrlo zanimljiv hobi, te ga je spojio sa drugim hobijem, fotografijom.  Postao je planespotter, čovjek koji prati zračni promet i sve vezano za njega, fotografira avione te ih objavljuje na internetskim stranicama.

nikola

Nikoline fotografije sve se češće mogu pronaći na poznatim međunarodnim planespotterskim internet stranicama, a neke možete vidjeti i na stranicama Fotokluba Velika Gorica, na kojima se često objavljuju fotografije i drugih goričkih planespottera.