Home Izdvojeno FOTO Ako na objektu imate gnijezdo bijele rode, javite se i preuzmite...

FOTO Ako na objektu imate gnijezdo bijele rode, javite se i preuzmite 700 kuna

PODIJELITE

Dan roda obilježava se 24. kolovoza, kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.  Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već zbog suživota s čovjekom. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama.

roda_u_letu.JPGRode su dio identiteta hrvatskog sela. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba. U Hrvatsku dolaze tijekom proljeća i ostaje do kraja ljeta kada počinje selidba prema Africi, gdje u vrijeme naše zime imaju mnogo hrane.

NAKNADA ZA ODRŽAVANJE KROVIŠTA

roda-i-mladi-mala.JPG

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su i u 2015. godini sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini” na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se,  sedmu godinu za redom, vlasnicima ili korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu.

– Mole se svi koji na svom objektu imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, da do 26. kolovoza 2015. kontaktiraju Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda na broj 01/6111-552 ili na info@priroda-zagrebacka.hr Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste  kaže ravnateljica Zelenog prstena Martina Glasnović.

male-rode-mala.JPG

PREPOZNATLJIVO KLEPETANJE

Roda je velika ptica močvarica koja je prepoznatljiva po dugim crvenim nogama i ravnom, šiljatom crvenom kljunu. Visoka je 100-110 cm, promjera krila je  195-210 cm, a masa je 2,3-4,5 kilograma. Pernato ruho roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Rode se vrlo rijetko glasaju, ali je zato njeno klepetanje kljunom vrlo prepoznatljivo i  zvuči kao udaranje štapom o štap.

Bijela roda je ugrožena vrsta a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Hrane se  vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti. U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja, te upotreba pesticida.

[print_gllr id=28994]