Home FOTO VIJEST FOTO 30. obljetnica 153. Brigade Hrvatske vojske: ” Ako se zaboravi, onda...

FOTO 30. obljetnica 153. Brigade Hrvatske vojske: ” Ako se zaboravi, onda će se ponoviti”

Obljetnica je posebno obilježena potpisivanjem sporazuma između Grada i Udruge 153. brigade

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Danas se u Velikoj Gorici i Velikoj Buni obilježila posebna 30. obljetnica osnutka 153. brigade Hrvatske Vojske u Velikoj Gorici. Na današnjem obilježavanju sudjelovali su brojni izaslanici grada, županije, ali i Hrvatskog sabora i te državni izaslanici.

Ujutro su u kod spomenika Golubice u Velikoj Gorici položeni vijenci za poginule velikogoričke branitelje, a nakon toga i u Spomen-parku brigade u Velikoj Buni nakon čega je slijedio prigodni program. Važan je ovo dan za Veliku Goricu kada se prisjećamo 121 poginulog branitelja iz našeg grada.

Nikada jedinstveniji, hrabriji, odlučili su obraniti Veliku Goricu, svoje Turopolje i svoju državu. Oni su primjer kako branitelji mogu biti heroji rata i u miru, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar te dodaje kako je ova obljetnica obilježena i potpisivanjem posebnog sporazuma između Grada Velike Gorice i Udruge 153. brigade HV Velika Gorica.

Danas potpisujemo sporazum kojim ćemo Spomen park prepustiti na upravljanje Udruzi 153. brigade kao zahvalnost Grada za svu žrtvu koju su učinili nakon rata, ali i za sve što čine danas. Spomen park ostaje na trajno sjećanje svima, svoj djeci koja dolaze ovdje na izlete, da se nikada ne zaborave oni teški trenuci koji su omogućili da danas možemo živjeti svoj mir”, zaključuje Ačkar.

Na ovaj sporazum ponosni su i u Udruzi 153. brigade koja ove godine slavi 21 godinu postojanja. “Prisjećamo se davnih dana kada smo krenuli s ovih područja i zaustavili prodor neprijatelja prema Velikoj Gorici i gradu Zagrebu. Zadaća svih nas branitelja je da živimo sjećanje na istinu o Domovinskom ratu, a posebno na naše branitelje. Polako odlazimo, sve nas je manje, ali čuvamo njihovo dostojanstvo“, govori nam predsjednik udruge, Ivan Zagorac te ističe kako među uspjesima Udruge treba izdvojiti odličnu suradnju s osnovnim školama te sporazum o upravljanju Spomen parkom.

“Cilj je čuvanje i prenošenje istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje, da se to nikada ne ponovi, ali da se i ne zaboravi. Ako se zaboravi, onda će se ponoviti, zaključuje Zagorac.

Za brojne projekte i programe Udruga svih ovih godina može zahvaliti Gradu, ali i velikoj podršci Županije. “Kroz 153. brigadu je prošlo 5818 pripadnika koji su dali izuzetno velik obol u Domovinskom ratu, upravo oni su zaslužni što imamo slobodnu domovinu. Posebno se prisjećamo 121 poginulog Velikogoričana koji su dali svoj život za domovinu“, govori zamjenik župana Ervin Kolarec te napominje kako je suradnja braniteljskih udruga i županije oduvijek bila, i bit će, na visokom nivou.

Kroz Odbor za branitelje nastojimo realizirati što više programa i projekata koji se tiču braniteljske populacije. Uskoro ćemo saznati koji su prijedlozi za iduću godinu. Hrvatski branitelji su stup našeg društva, cijenimo ih i poštujemo i imat će našu podršku u svim projektima”, zaključuje Kolarec.

U obilježavanju je, kao izaslanik predsjednika Vlade, sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pohvalio djelovanje i suradnju udruge i lokalne zajednice. “Posebno je zadovoljstvo biti danas s vama. Impresivan je rad Udruge čije djelovanje također pozdravljamo jer se kroz njen rad čuva ova vrijedna istina i uspomena na stvaranje naše Domovine. S ponosom smo se svi prisjetili događanja koja su bila na tom ratnom putu i to s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata, čuvanja svih vjerodostojnih svjedočenja i čuvanjem uspomene na poginule”, govori Davor Božinović u Velikoj Buni.

Krunoslav Katičić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića, napominje koliko velik značaj ova obljetnica ima za sve građane te je zahvalio svim pripadnicima brigade i iskazao veliko poštovanje prema obiteljima poginulih. Darko Nekić, državni tajnik u ministarstvu Hrvatskih branitelja danas je posjetio obljetnicu kao izaslanik ministra Hrvatskih branitelja, Tome Medveda. “Moram pohvaliti odličnu suradnju koju Udruga ima s ministarstvom branitelja. Kao Ministarstvo aktivno potpomažemo održavanje ovakvih obljetnica, financijski, logistički i na bilo koji drugi način. Jedna od naših osnovnih zadaća je pomaganje očuvanja sjećanja na Domovinski rat, a ono će se najbolje očuvati ovakvim obilježavanjem obljetnica”, govori Darko Nekić.

Obilježavanje obljetnice završilo je svečanim potpisivanjem Sporazuma između Grada Velike Gorice i Udruge 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica te druženjem i razgledavanjem Spomen parka.