Home Izdvojeno FOTO 23.Turopoljska trka: Emuria James pretrčao je stazu za nevjerojatnih 1h:03min:35sec

FOTO 23.Turopoljska trka: Emuria James pretrčao je stazu za nevjerojatnih 1h:03min:35sec

PODIJELITE

Prekrasno sunčano vrijeme privuklo je mnogo malih i velikih trkača na 23.Turopoljskoj trci, iz Hrvatske, Europe i svijeta. Idealni uvjeti pogodovali su postavljanju još jednog rekorda na ravnoj kružnoj stazi u Velikoj Gorici.

Kenijski trkač s mađarskom putovnicom, Emuria James, pretrčao je stazu za nevjerojatnih 1h:03min:35sec. I ostali naši mađarski susjedi, okupljeni u Benedek tim, ove su godine bili izuzetno uspješni u osvajanju naslova i novčanih nagrada.

23. Turopoljska Trka 2015 (10)

Jamesu je pripalo prvo mjesto u ukupnom poretku u muškoj kategoriji, dok je drugoplasirani bio njegov sunarodnjak, prošlogodišnji pobjednik Mwangi Joel Maina. Stazu je pretrčao za 1h:05min:37sec, s nešto slabijim vremenom nego prošle godine. Treće mjesto pripalo je također članu Benedek tima Nagy Tamasu, s vremenom 1h:06min:37 sec.

U ukupnom poretku kod žena, najbolja je bila trkačica Benedek tima, Mađarica Szabo Tunde, s nešto slabijim vremenom od prošle godine, 1h:17min:23sec.

Domaće trkačice osvojile su drugu i treću poziciju. Belušić Barbara iz Atletskog kluba Istre za prvoplasiranom je kasnila 20 sekundi, dok je Bjeljac Bojana iz Atletskog kluba Žumberak treće mjesto osvojila s vremenom 1h:23min:13sec.

‘LAKŠE KOSTI I VEĆI KAPACITET PLUĆA’

– Sami ste vidjeli da su na natjecanju sudjelovali Kenijci s kojima mi objektivno ne možemo parirati. Žive na velikoj nadmorskoj visini, imaju lakše kosti i veći kapacitet pluća, ali to su samo pretpostavke. Zapravo, svatko trči iz svog razloga. Mi smo ovdje da se zabavimo i nakon trčanja popijemo pivo – ispričao je Zoran Jozić iz Atletskog kluba Žumberak.

Autotim

U utrci građana na 5 km, za 15min:42 sec istrčao je Matija Lukina iz Atletskog kluba Rudolf Perešin. Drugi je bio Šime Šušić iz Atletskog kluba Sljeme, javnosti poznatiji kao prvi hrvatski Masterchef, koji je „kasnio“ 28 sekundi.

Treće mjesto odnio je Velikogoričan Tin Kaurić iz Atletskog kluba Velika Gorica, koji je s vremenom od 17:05 ujedno bio i najbrži Turopoljac.

Među građankama najbrža je bila mlađa juniorka Nives Zebić s vremenom 20min:48sec. Drugo i treće mjesto osvojile su trkačice iz SD Stubica, Anamarija Poštek 21min:39sec i Mihaela Žukina 22min:56sec. Najbrža Turopoljka je mlađa juniorka Jelena Silaj iz Maraton kluba Velika Gorica.

23. Turopoljska Trka 2015 (3)

UVEDENO ČIPIRANJE NATJECATELJA

– Ove godine smo ponovo nakon nekoliko godina uveli čipiranje, kako bi apsolutno bili točni rezultati, što je utrku podiglo na jedan veći nivo. U suradnji s velikogoričkom Turističkom zajednicom iduće bi godine mijenjali stazu, koja bi počela kod Pučkog otvorenog učilišta i dalje bi kretala centrom grada – kazao je predsjednik Maraton kluba Velika Gorica Darko Mišerić.

Na natjecanju je nastupilo i šestotinjak mladih trkača osnovnoškolaca, među kojima se našlo 15-ak malih sportaša koji treniraju u svojim atletskim klubovima: Maraton klubu Velika Gorica, Jasenovačkom atletskom klubu te Stubici Oroslavlju.

MARTINOVIĆ PRVA NA PROMOTIVNOJ UTRCI

U sklopu Turopoljske trke prvi put je održana promotivna utrka osoba s invaliditetom u kolicima i zainteresiranih građana u duljini 400 metara. Prva je na cilj stigla Marija Martinović, druga Renata Celjak, dok je Velimir Šandor bio treći.

– Naš klub ‘Uspon’ na promociji velikogoričke Atletike djeluje već šest godina. Pozivamo sve sugrađane da se uključe u rad klubova osoba s invaliditetom koji djeluju pri našem sportskog savezu – poručio je Darko Matić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

DEŽURALI ZA PRVU POMOĆ

Crveni križ Velika Gorica osigurao je dodatna invalidska kolica koja su bila na raspolaganju građanima da u njih sjednu i „ odvoze“ utrku, zajedno sa sportašima s invaliditetom. Članovi crvenog križa dežurali su i za slučaj pružanja prve pomoći.

– Kod odraslih maratonaca postoji opasnost od zatajenja srca, u slučaju da nisu dobro pripremljeni za stazu od 21 kilometra. Mi smo tu da im pružimo prvu pomoć, ali na sreću nismo imali niti jednu takvu intervenciju jer su očito svi dobro utrenirani – istaknuo je predsjednik velikogoričkog Crvenog križa Ivan Jurkin.

– Bilo je nešto padova i ogrebotina kod malih natjecatelja, ali ništa strašno. Na određenim punktovima cijelo vrijeme su dežurale naše educirane ekipe. Maraton klubu je to bila velika ispomoć, a nama dobra vježba – dodala je ravnateljica velikogoričkog Crvenog križa Suzana Strunjak.

23. Turopoljska Trka 2015 (25)

TRKA VAŽNA ZA GRAD I DRŽAVU

Turopoljska trka je jedna od najmasovnijih sportskih natjecanja u Velikoj Gorici i iznimno je važna za grad, ali i cijelu zemlju, ističe gradonačelnik Dražen Barišić.

– To je natjecanje važno zbog svog međunarodnog karaktera, ne samo za nas koji ovdje živimo, već je to važna promocija i Hrvatske. Velika Gorica je na maratonskoj karti svijeta, ne samo Europe, o čemu svjedoče brojni natjecatelji koji ostvaruju sjajne rezultate – rekao je Barišić i najavio izgradnju nekoliko vježbališta za starije te maratonskih staza za rekreativce diljem Turopolja.

– Želimo  afirmirati naše staze za šetnju i trčanje u gradu, a bit će realizirane i staze koje će voditi i izvan Velike Gorice, prema Starom i Novom Čiču, Vukovini, Vukomeričkim goricama, Maloj i Velikoj Buni, Šiljakovini, Ključić Brdu te dalje prema Kravarskom – pojasnio je Barišić.

[gmedia id=29]