Home Kultura FILMSKI BORŠČ: Kao znak podrške u goričko kino stižu ukrajinski filmovi

FILMSKI BORŠČ: Kao znak podrške u goričko kino stižu ukrajinski filmovi

Na repertoaru će se naći naslovi iz suvremene produkcije, a ulaz na program je besplatan

PODIJELITE

U znak podrške ukrajinskim autorima, filmašima i svim stanovnicima ratom pogođene zemlje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Kino mreža u suradnji s Dovženko centrom organiziraju filmski program u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Dio te mreže je i Kino Gorica koje će u rujnu prikazivati ukrajinske klasike. Na repertoaru će se naći naslovi iz suvremene produkcije, a prvi na redu je epski film ‘Sjene zaboravljenih predaka’. Prva produkcija je iduće srijede, 7. rujna u 20 sati.

Epski film ‘Sjene zaboravljenih predaka’ Sergeja Josifoviča Paradžanova iz 1965. godine je autentičan i izvanredan primjer takozvanog ukrajinskog poetskog filma, to jest, novog vala 1960-ih. Temeljen na klasičnom kratkom romanu i sniman u udaljenim karpatskim šumama, film dotiče teme kao što su vjera, obitelj i tradicija, a glavni likovi u filmu, Ivan i Mariška, čine se poput ukrajinske verzije Romea i Julije. Ovaj jedinstveni film dočarava boju, kostime i tradicionalnu narodnu glazbu kaotičnom i istovremeno poetičnom snimateljskom tehnikom. Hvaljen zbog inovativnog filmskog jezika, film je postao kultno djelo ukrajinske kinematografije druge polovice 20. stoljeća.

Projekcija dugometražnog igranog film Pleme, redatelja Miroslava Slabošpitskija, zakazana je za srijedu, 14. 9., u 20:00 h. Film se 2014. godina ovjenčao glavnom nagradom u sekciji Tjedan kritike (La Semaine de la Critique) Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, te je iste godine proglašen najboljim europskim otkrićem na Europskim filmskim nagradama. Film je na ukrajinskom znakovnom jeziku, bez prijevoda i titlova, no vrlo artikulirano progovara o skupini mladih ljudi u zatvorenoj zajednici odgojne ustanove za gluhe.

Ulaz na program je besplatan.