Home Gospodarstvo Festival znanosti na Veleučilištu Velika Gorica oduševio učenike i studente

Festival znanosti na Veleučilištu Velika Gorica oduševio učenike i studente

"Ovo je pravi način da se lokalna zajednica upozna s mogućnostima koje pružaju obrazovne ustanove"

PODIJELITE

Proteklog tjedna u našem se gradu održavao Festival znanosti na nekoliko lokacija – Veleučilištu Velika Gorica, Muzeju Turopolja, srednjim školama, Turističkoj zajednici… Kroz bogat program festivala učenici, studenti i drugi posjetitelji imali su prilike naučiti mnogo, a organizirane su bile radionice, projekcije filmova, izložbe, predavanja, prezentacije i debate… Velik dio njih posjećivao je aktivnosti na Veleučilištu Velika Gorica.

“Izvrsna je ovo prilika za suradnju različitih ustanova koje ovakvom sinergijom mogu pobuditi pozitivne vibracije u svome društvu. Osim toga, ovo je pravi način da se lokalna zajednica upozna s mogućnostima koje pružaju obrazovne ustanove. Sigurno je da će se mnogi sadašnji osnovnoškolci ili srednjoškolci vratiti na Veleučilište Velika Gorica kao njegovi budući studenti.”, navode iz Veleučilišta Velika Gorica.

Posebno zanimljivo za studente i mnogobrojne posjetitelje, prije svega velikogoričke srednjoškolce i osnovnoškolce bilo je predavanje o ulozi pasa tragača i dronova u kriznim situacijama. Dvorište VVG-a ispunili su znatiželjnici koji su od djelatnika Hrvatske gorske službe spašavanja doznali brojne zanimljivosti o psima koji su obučeni za pronalaženje ljudi ispod ruševina ili i u drugim situacijama, kada uglavnom o psima tragačima ovisi hoće li nečiji život biti spašen. Među djelatnicima HGSG-a je i veliki broj sadašnjih ili bivših studenta Veleučilišta Velika Gorica, koji su sa psima tragačima bili u mnogim akcijama spašavanja, pa i u Turskoj nakon razornog potresa.

Festival je nudio za svakoga ponešto

Na Festivalu znanosti bilo je za svakoga ponešto. Mladi osnovnoškolci sudjelovali su tako u posebno zanimljivoj radionici male škole lemljenja. Festival znanosti osigurao je i niz iznimno zanimljivih predavanja za srednjoškolce, pa su tako profesori VVG-a osmislili zgodno predavanje pod nazivom Motorna vozila – izazovi današnjice ili predavanje o zanimljivostima vezanima za e-prevoditelje i jezik struke kao i izlaganje o elementima i vrstama rasjeda.

Srednjoškolcima je bilo zanimljivo predavanje koje je ponudilo odgovore na pitanje kako riješiti bilo koju jednadžbu ili se upoznati s povijesno važnim računalima. Isto tako, predavanje i radionica Kemijski elementi – priroda ili društvo približili su mladim ljudima sve ljepote koje nudi kemija kao iznimno zanimljivo područje prirodnih znanosti.

Bilo je tu još niz predavanja i radionica, od  utjecaja digitalnih uređaja i plavog svjetla na ljudski organizam, pa do generatora – malih i „zelenih“ sakupljača ambijentalne energije ili satelitskih sustava kao alata u praćenju klimatskih promjena.

Koordinatorica svih događanja u sklopu Festivala znanosti za Veliku Goricu je prof. dr. sc. Sanja Kalambura.