Home Vijesti Evo što kaže HP o naplati PDV-a na male pakete koja kreće...

Evo što kaže HP o naplati PDV-a na male pakete koja kreće od 1. srpnja

Doznali smo kako će to izgledati u primjeni

PODIJELITE
Foto: Tomislava Bradić

U slučajevima kada kupac u Hrvatskoj naruči paket od prodavača iz, primjerice, Kine, a on ne dolazi preko posrednika koji koristi sustav IOSS (Import One Stop Shop), PDV će biti obračunat prilikom uručenja pošiljke.

Kako će naplata PDV-a na male pakete utjecati na njihovu isporuku primateljima?

Naplata PDV-a na male pakete neće utjecati na način uručenja, odnosno njihovu isporuku. Naime, Hrvatska pošta i sada male pakete s terećenjem (carinski dug ili PDV) uručuje primatelju na adresi uz naplatu iznosa i izdavanje računa.

Uvođenjem novih pravila, pošiljke iz trećih zemalja bit će označene i moći će se pratiti putem sustava za praćenje pošiljaka, a poštari će ih dostavljati na adrese korisnika bez obzira na njihove dimenzije. Napominjeno kako se i do sada put većine pošiljaka iz trećih zemalja nije mogao pratiti obzirom da je poštarina za njih bila besplatna ili simboličnog iznosa.

PDV će biti unaprijed obračunat i uključen u iznos koji kupac plaća pošiljatelju

Korisnik neće trebati predočiti račun. U slučaju da pošiljka nije u navedenom sustavu, korisnik će platiti PDV pri preuzimanju, odnosno uručenju pošiljke. U slučaju kad pošiljka nije u IOSS sustavu, korisnik će kao i do sada trebati priložiti račun na kojem je vidljiv plaćeni iznos sadržaja pošiljke.

Pošiljke koje će od 1. srpnja biti obuhvaćene sustavom naplate PDV-a ne isporučuju se putem paketomata nego općom dostavom.

Nova pravila utjecat će i na prilagodbe u lancu dostave, od pripreme i razrade pošiljaka do njihove isporuke u poštanskim uredima i na adresi. Iz HP-a još razmatraju model naplate o kojem će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.