Home Gospodarstvo Evo kako će se integrirati cjelokupni javni promet Zagrebačke županije

Evo kako će se integrirati cjelokupni javni promet Zagrebačke županije

PODIJELITE

Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava započela je realizacija prve faze Master plana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Cilj projekta je poboljšati prometnu povezanost regije, integriranjem prigradske željeznice, autobusnog i tramvajskog prometa u jednu cjelinu. Na taj bi se način za područje Zagreba i dviju susjednih županija uvela jedinstvena cijena prijevoza.

– Riječ je o dokumentu koji će predstavljati dugoročni plan razvoja prometa u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Master plan bi trebao ponuditi plan razvoja učinkovitog i održivog prometnog sustava. Također trebao bi omogućiti bolju prometnu dostupnost i veću mobilnost stanovništva, korištenjem ekološki, energetski i ekonomski prihvatljivih oblika transporta – rekao je Ivan Miličević, direktor Integriranog prometa zagrebačkog područja d.o.o..

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i direktor tvrtke ‘Integrirani promet zagrebačkog područja’ Ivan Miličević potpisali su ugovor vrijedan 15.186.800,00 kuna, kojim su osigurana sredstva za provedbu analize prometnog sustava.

Autolakirnica Brkić

– Do kraja 2020. godine Hrvatska ima priliku povući 12 milijardi kuna iz europskih fondova, za razvoj prometne infrastrukture. Najviše sredstava namijenjeno je za razvoj željeznice, a ostatak za razvoj integrativnih prometnih modela za stvaranje pametnih gradova, županija i regija –  istaknuo je Hajdaš Dončić.

Izrada master plana omogućit će bržu realizaciju projekta, pa će tako građani moći brže i jeftinije putovati. Najviše će profitirati stanovnici Zagrebačke županije, s obzirom na to da njih 100 tisuća svakoga dana putuje u Zagreb.

-Od kada sam postao župan 2001. godine sanjam ovaj projekt, zbog toga što javni prijevoz Zagrebačke županije nije dobar i do sada nismo našli model kako da samostalno riješimo problem. Očekujem da ćemo problem javnog prijevoza uspješno riješiti na nivou regije, uz suradnju s našim partnerima Gradom Zagrebom i Krapinsko-zagorskom županijom – naglasio je župan Stjepan Kožić.

Inače, projekt je pokrenut prije tri godine potpisivanjem Sporazuma o integriranom javnom prijevozu i organizaciji tarifno-prijevozničke unije na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.