Home Gospodarstvo EU projekt ‘In My Back Yard’ u Gorici će ubrzati provedbu Plana...

EU projekt ‘In My Back Yard’ u Gorici će ubrzati provedbu Plana gospodarenja otpadom

PODIJELITE

ruzic2

Potpisan je ugovor o sufinanciranju europskog projekta ‘In My Back Yard'( U mom dvorištu ) koji provodi Velika Gorica u suradnji sa slovenskim Velenjem. Vrijednost projekta je 1.200.000 eura, od čega Europska unija financira 1.050.000 eura, dok ostalo pokrivaju partneri. Voditelj projekta Marko Ružić kaže kako će ovo značajno doprinijeti provedbi Plana gospodarenja otpadom, nedavno donesenom na Gradskom vijeću.

– Moramo za provedbu tog plana osigurati znatna sredstva čemu znatno doprinosi sufinanciranje kroz europske fondove. Grad koristi i sredstva državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zahvaljujući čemu nismo povećavali cijenu gospodarenja otpadom – kazao je Ružić.

Ruzic

Europskim novcem iz operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013., na ulazu u odlagalište Mraclinska Dubrava bit će izgrađeno moderno reciklažno dvorište, a stručnjaci će građane educirati o tome kako mogu pravilno gospodariti otpadom.

– To je nešto što je izuzetno značajno u narednom razdoblju kada moramo postići ciljeve o smanjenju odlaganja miješanog i povećanju odvojenog otpada. Bez ovog projekta teško bismo došli do tih rezultata – napomenuo je Ružić.

kos

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos kaže da je projekt još jedan korak zbrinjavanju otpada na zakonit način.

– Osim financijskih sredstava koje ćemo dobiti za opremanje reciklažnog dvorišta u Mraclinskoj Dubravi, dobit ćemo novac za edukaciju i opremu, tako da ljudi mogu odlagati otpad te da imamo čisti grad – dodao je Kos.

Marko Ružić ističe kako će u Mraclinskoj Dubravi biti centralni i reprezentativni objekt gospodarenja otpadom, važan za grad koji zajedno sa okolicom na godinu prikupi oko 20 tisuća tona otpada. Trenutačno se na velikogoričkom području odvaja samo 10 posto otpada, dakle samo 2000 tona.

– Taj postotak kroz provedbu projekta želimo značajno povećati, to je ono što nas Zakon obavezuje i jedan je od ključnih ciljeva projekta – zaključio je Ružić.

ruzic1

 

 

aaI dok se Gorica ponosi budućim modernim reciklažnim dvorištem, partneri iz Velenja jedva čekaju otvorenje proširenog dijela Centra za ponovno korištenje predmeta. Odbačene stolice, stolovi i ostale stvari u Centru se restauriraju. Obnovljen namještaj izgleda kao nov, a znatno je povoljniji i dostupniji građanima slabijeg imovnog stanja.

halilovic

aa– To je centar gdje se prikuplja otpad, a zatim i uređuje. Nakon toga se prodaje po simboličnoj cijeni. U sklopu projekta nabavit ćemo električni kombi koji će omogućiti pokretnu trgovinu Centra za ponovno korištenje predmeta – najavila je savjetnica za europske projekte Općine Velenje, Patricija Halilović.