Home Gospodarstvo Energetskom obnovom zgrada do kvalitetnijeg života

Energetskom obnovom zgrada do kvalitetnijeg života

PODIJELITE

Gotovo 3,5 tisuće građana Velike Gorice imat će poboljšane uvjete života u svojim stanovima zahvaljujući energetskoj obnovi njihovih zgrada. Do sada ih je u Velikoj Gorici obnovljeno osam, a među njima i velikogorički neboder. Ukupno će se obnoviti 16 zgrada, odnosno 1 600 stanova kojima upravlja Gradsko stambeno gospodarstvo.

– Ukupna vrijednost investicije za 16 zgrada pod upravom GSG-a je 60 milijuna 852 tisuće kuna. Veliki uspjeh je što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciran iznos od 32 milijuna i 357 tisuća kuna – podsjetio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić na konferenciji za medije na kojoj je najavljeno da se pripremaju dokumenti za energetsku obnovu 20 novih zgrada. – Budno ćemo pratiti natječaje i aplicirati na prekogranične suradnje i slično. Samo da ostvarimo benefite za naše građane koji su se pokazali izuzetno dobri. Novi natječaj očekuju se početkom 2018. godine – rekao je Tomislav Landeka, direktor GSG-a.

Stanari čije su zgrade obnovljene, već su dobili niže račune za grijanje. Očekivane uštede su, navode u GSG-u i do 77 posto.– Do sada smo naišli na pozitivne reakcije građana, ali i ostalih interesnih skupina. Građani su tek završetkom radova i dolaskom prvih računa shvatili prednosti ovih naših akcija. Topliji dom, niži računi i vrjednija nekretnina neke su od najznačajnijih benefita ovog projekta koji se ostvaruje stanarima Velike Gorice. Nastavljamo i dalje s radovima i s uzbuđenjem čekamo finalne rezultate kroz skoro razdoblje – rekao je Landeka.

Uskoro će početi obnova i najveće stambene zgrade u Velikoj Gorici, u Ulici Slavka Kolara od kućnog broja 19 do 27. Njezinom obnovom energetski učinkovitija bit će tri poslovna prostora i 258 stanova.