Home Gospodarstvo Energetski osviješten grad Velika Gorica kroz projekt REPLACE

Energetski osviješten grad Velika Gorica kroz projekt REPLACE

'Svjesni kako je informiranje građana jedan od osnovnih načina djelovanja za energetski održiv razvoj našeg društva, ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane Velike Gorice da posjete izložbeni prostor projekta'

PODIJELITE

Projekt REPLACE financiran je od strane Europske unije iz programa Horizon 2020, te zagovara efikasno, ekonomski isplativo, čisto i ekološki prihvatljivo grijanje i hlađenje, a posebno se okreće potrošačima.

U nastojanju kontinuirane provedbe proaktivne energetske politike i aktivnog sudjelovanja u sprječavanju globalnog zatopljenja i negativnih posljedica klimatskih promjena, Grad Velika Gorica odlučio je sudjelovati kao pilot grad u projektu REPLACE.

Cilj projekta REPLACE u Velikoj Gorici je motivirati i podržati korisnike da zamijene svoje stare sustave grijanja i hlađenja okolišno prihvatljivijim alternativama koje imaju izravan utjecaj i na smanjenje zagađenja zraka.

Tako na području Grada od 17.923 kućanstava oko 65 % kao energent koriste drva, 2% još uvijek lož ulje, 27% plin, 1% ukapljeni zemni plin dok ostali koriste pelete i brikete.

REGEA će zajedno sa Gradom provoditi REPLACE kampanje koje će donijeti klimatski prihvatljiva rješenja za grijanje i hlađenje izravno korisnicima kroz različite edukativne aktivnosti, a više o samom projektu možete dozati OVDJE.

Info kutak o projektu u zgradi VG Goričanke

Foto: Dominik Rutz/WIP

Jedna od aktivnosti je postavljanje info kutka o projektu REPLACE u zgradi VG Goričanke na adresi Ul. kneza Ljudevita Posavskog 45. Na samom ulazu u zgradu biti će postavljen informacijski kutak za građane Velike Gorice sa brošurama i letcima projekta REPLACE te tehničkim materijalima od proizvođača opreme koji se bave ugradnjom sustava na obnovljive izvore energije.

Info kutak će biti opremljen eksponatima dizalice topline te
solarnim kolektorima, predstavljat će polazišno mjesto edukacije i
informiranja o sustavima grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije, a zamišljen je kao mjesto na kojem svaki građanin Velike Gorice može potražiti informacije koje ga zanimaju, a koje su mu potrebne kako bi njegov život bio kvalitetniji i energetski učinkovitiji. Mjesto je to koje građanima omogućava da na brz i jednostavan način dođu do informacija o aktualnim nacionalnim natječajima za obiteljske kuće (povećanje energetske učinkovitosti, ugradnja sustava obnovljivih izvora energije) te o aktualnim natječajima Grada Velike Gorice. Info kutak će se sukladno dinamici projekta nadopunjavati korisnim i aktualnim informacijama.

– Svjesni kako je informiranje građana jedan od osnovnih načina djelovanja za energetski održiv razvoj našeg društva, ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane Velike Gorice da posjete izložbeni prostor projekta REPLACE – kazali su iz Grada.