Home Gospodarstvo Eko-nagrada opet otišla u Rakitovec

Eko-nagrada opet otišla u Rakitovec

PODIJELITE

U utorak, 25. listopada 2016. s početkom u 11 sati, u Područnoj školi Pojatno održat će se službena dodjela nagrada za projekt skupljanja papira u osnovnim školama Zagrebačke županije. Projekt provodi Unijapapir d.o.o. sa svrhom podizanja svijesti mladih o obnovljivosti resursa. Nagrade će podijeliti zagrebački župan Stjepan Kožić.

Kao i prošle godine, najuspješnija je bila PŠ Rakitovec sa skupljenih 34 080 kg papira, odnosno više od 600 kg papira po učeniku. Time je uvelike nadmašen prošlogodišnji rezultat od 28 710 kg, kojim su svejedno odnijeli prvo mjesto. U 13 godina sudjelovanja u projektu učenici su skupili više od 300 000 kg staroga papira te time spasili 35 ha šume, odnosno više od 6 000 stabala.Eko Škola Rakitovec - Dizanje zastave (5)

Osim papira recikliraju i plastiku i baterije. Dosad su skupili tonu starih bateriju. Sav novac od prodaje reciklažnoga materijala ulažu u učeničke izlete i aktivnosti te u školu. U siječnju ove godine kupili su 75 lektirnih naslova za školsku knjižnicu. 330 kg prikupljenih plastičnih čepova poklonili su Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, za što su od NP Krka dobili 660 ulaznica, koje su podijelili s Klubom umirovljenika školnika.

– Imamo podršku roditelja i ustanova. U akcijama sudjeluju učenici, osoblje škole i škola. U proteklih 15 godina izgradili smo se kao tim i funkcioniramo kao brand. Zahvaljujemo svim prijateljima i suradnicima – povodom dodjele nagrade izjavio je Miroslav Grahovac. koordinator eko-škole Rakitovec.

PŠ Rakitovec ima brončani status eko-škole. Nadaju se da će za dvije godine, kada se status obnavlja, dobiti srebrni, a  u narednom ciklusu i zlatni. Pred njima je izazov obaranja novoga rekorda.