Home Vijesti Dvojica mraclinskih vatrogasaca prošli kroz “mučilište”

Dvojica mraclinskih vatrogasaca prošli kroz “mučilište”

PODIJELITE

Nema rizika kojemu vatrogasac nije izložen: požari, eksplozije, štetne tvari, opasnost od pada. Zaštitna oprema profesionalnog vatrogasca teška je oko 25 kilograma, i to ne uključuje alate i opremu za gašenje.

Zato što moderni materijali gore brže i opasnije nego tradicionalni, Izloženost dimu, vatri i plinovima u suvremeno doba je opasnije nego prije, a zaštita dišnoga sustava je prioritet.

Dvojica članova DVD-a Mraclin – Nikola Galeković i Jurica Kodrnja – položili su zahtjevni ispit za baratanje aparatima za zaštitu dišnih organa. Osposobljavanje u JVP-u Velika Gorica i JVP-Grada Zagreba završio je teorijskim i praktičnim dijelom, a mraclinski su se vatrogasci pokazali doraslima tom izazovu.

Prošli su kroz tzv. mučilište, vježbalište sastavljeno kao tipski labirint sa zamkama koje su morali proći pod punom opremom u zadanom vremenu. Ono se sastoji od beskonačnih ljestvi, bicikla, trake koja se diže pod nagibom i zadimljenog kaveza.

Dobar vatrogasac treba biti fizički, ali i psihički spreman te sposoban strateški predviđati. Čestitamo dečkima iz Mraclina, ovaj test nije bio nimalo lagan!