Home Izdvojeno Dugogodišnja tradicija čuvanja Isusova groba u Vukovini okupila devet vatrogasnih društava

Dugogodišnja tradicija čuvanja Isusova groba u Vukovini okupila devet vatrogasnih društava

PODIJELITE

Od Velikog petka do sinoćnje večeri Velike Subote, članovi DVD-a Buševec i Kuče čuvali su Isusov grob u crkvi Pohoda blažene djevice Marije u Vukovini. Članovi devet dobrovoljnih vatrogasnih društava župe Vukovina sinoć su formirali svečani ešalon. Sudjelovali su DVD Buševec, Čička Poljana, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Staro Čiče, Turopolje i Vukovina. Nakon ešalona krenuli su u crkvu gdje su prisustvovali Vazmenom bdijenju.

– Ova tradicija održava se na Veliki petak i Veliku subotu svake godine od 1997. Grob se čuva dok se zvona ne razvežu. Svake godine čuvaju ga po dva društva, to jest četiri vatrogasca koji se izmjenjuju. Ove su godine za to zaduženi DVD Kuče i DVD Buševec. – rekao nam je zapovjednik DVD-a Buševec Nenad Lukić.

Čuvanje-groba-2 kvg

Ispred crkve nalazio se krijes na kojem je svećenik prije početka Vazmenog bdijenja palio uskrsnu svijeću prikazujući time paljenje ‘vječnog svjetla’ u prisustvu svih dobovoljnih društava i mještana. Svjetlo se nakon toga dalje širilo među mještanima te se služila misa.

vatrogasci isusov grob čuvanje kvg