Home Izdvojeno Dugo ste nezaposleni? POUVG nudi rješenje

Dugo ste nezaposleni? POUVG nudi rješenje

PODIJELITE

U okviru europskog projekta EDU VG PP PLUS, što ga provodi Pučko otvoreno učilište Velika Gorica u partnerstvu s Udrugom PET PLUS iz Zagreba uskoro započinju edukacije za voditelje i samostalne knjigovođe društvenog poduzeća. Danas je održana prezentacija kroz koju je objašnjeno koji je cilj samog projekta te kako će izgledati nastavni plan za edukaciju voditelja društvenih poduzeća. Ovaj projekt financira Europski socijalni fond u okviru poziva bespovratnih sredstava ‘Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II’. Projekt je vrijedan 1.196.375 kuna, a Pučko otvoreno učilište financira 6% sredstava.

– Glavni cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih. Mi od projekta očekujemo i brojne druge rezultate i učinke. Pomoći će socijalnom uključivanju skupina u nepovoljnom položaju, a takve skupine su upravo i dugotrajno nezaposlene osobe koje će zahvaljujući edukaciji steći novo zanimanje, postati konkurentni na tržištu rada i vjerujemo, lakše se zaposliti. – rekla je Anita Pišković, voditeljica promidžbe i marketinga POUVG.

Prezentacija Educkacije POUVG (2)

Provedba ovog projekta krenula je u prosincu prošle godine, dok se završetak očekuje do kraja studenog ove godine. Osim ova dva zanimanja u Učilište će se zahvaljujući ovom projektu uvesti i sustav E-learninga, suvremenog elektroničkog načina učenja. Edukacijom odraslih povećat će se kapaciteti osoba, kadrova za društveno poduzeće kao i broj poduzetničkih inicijativa u vidu samozapošljavanja.

– Kod nas je društveno poduzetništvo još u povojima, no u svijetu je razvijeno i prepoznatljivo. Prepoznato je od strane djelatnika i voditelja, ali i od strane lokalne zajednice. Smatram da imamo jako puno mogućnosti za razvoj ovakvog poduzetništva i da možemo puno napraviti za dobrobit zajednice i društva u kojem živimo. Trebamo krenuti od pojedinca kako bi svi imali koristi. – izjavila je Mira Davidović, predsjednica Udruge PET PLUS.

Nastavni plan za voditelja društvenog poduzeća sastoji se od pet cjelina: društveno poduzetništvo i zakonodavni okviri, poslovno modeliranje i planiranje, marketing društvenog poduzeća, upravljanje društvenim poduzećima te upravljanje financijama i računovodstvo društvenog poduzeća. Edukacija traje sveukupno 170 sati što uključuje i individualne konzultacije s nastavnikom.

– Počeci pravog poduzetništva krenuli su u Hrvatskoj, ali s ovim projektom dobivaju pravi zamah. Svi koji će se uključiti u projekt su pioniri budućnosti Hrvatske u vezi razvoja društvenih poduzeća kao i dio povijesti razvoja. Htjeli smo da ovaj program polaznike direktno osposobi za sve što je potrebno kako bi obavljali ove poslove. – rekao je nastavnik Igor Skupnjak.

Prezentacija Educkacije POUVG (3)

Na ovu besplatnu edukaciju prijaviti se mogu dugotrajno nezaposleni hrvatski državljani, evidentirani na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji imaju višu ili visoku stručnu spremu. Odrasle osobe koje će zadovoljavati uvjete upisa, moći će se osposobiti za nova zanimanja.

– Ja imam veliku želju odavno jednog dana otvoriti svoju firmu. Razgovarala sam o tome s kolegicom koja je došla u Hrvatsku iz Kanade te ima drugačiju perspektivu i njeno iskustvo me potaklo na razmišljanje. Mislim da je privatno poduzetništvo i otvaranje firme najbolji način kako možete pomoći društvu i sebi. – rekla je Kristina Iljkić, jedna od prijavljenih osoba.

Prezentacija Educkacije POUVG (6)

Edukacija traje sveukupno 170 sati, a održavat će se od 22. kolovoza do 29. listopada ove godine. Na edukaciju će biti pozvano deset osoba za svako zanimanje. Zainteresirani trebaju poslati svoje životopise, presliku diplome te potvrdu s HZZ-a o nezaposlenosti na marketing@pouvg.hr. 

Sutra se u 10:30 sati održava prezentacija o edukaciji za samostalne knjigovođe društvenog poduzeća. Kako biste saznali više, dođite na sutrašnju prezentaciju za koju se možete prijaviti OVDJE.