Home FOTO VIJEST Drama ispred Kumičića: učiteljice ne mogu raditi jer ne žele pokazati covid...

Drama ispred Kumičića: učiteljice ne mogu raditi jer ne žele pokazati covid potvrdu

Jutros i u popodnevnoj smjeni dvije učiteljice nisu željele na uvid dati svoje potvrde te zbog toga nisu mogle na radno mjesto. Na lokaciji je bila i policija, evo što smo doznali

PODIJELITE

Danas su se kod OŠ Eugena Kumičića okupili roditelji, kako bi iskazali podršku nastavnicima koji ne mogu raditi zbog trenutnih mjera i nužnosti prikazivanja covid potvrda. Konkretno se jutros dogodila situacija u kojoj je jedna od učiteljica odbila pokazati svoju covid potvrdu te joj nije bio dopušten ulazak u školu i na njeno radno mjesto. Zbog toga je bila pozvana i policija koja je napravila očevid.

Uskratila sam uvid u svoju covid potvrdu, zbog čega nisam imala pristup svome radnom mjestu i pozvala policiju te sam se savjetovala s odvjetnikom koji mi se potvrdio da se na taj način krše prava koja imam. Uspjela sam ući u školu i neko sam vrijeme ostala u školi, no nisu me pustili na nastavu. Nakon nekog vremena uspjela sam odraditi dva sata svoje nastave. Riješili smo to na civiliziran način – govori nam Marcela Đurić, profesorica informatike iz Kumičića.

Podršku učiteljici pružile su i učiteljice drugih škola. – Ravnatelj škole ne može preuzeti ulogu covid redara, kao ni spremačica, kao što je slučaj u školi u kojoj ja radim. Ovdje je zasigurno kršeno više prava i zakona. Nitko od druge osobe nema pravo tražiti njihove zdravstvene podatke. Zakon bi trebao biti iznad stožera. Na primjeru funkcioniranja škola, svi dobivamo točno rješenje o zaduženju, kao i svi zaposleni. Nigdje u rješenju o zaduženju ne piše da sam ja covid redar – kazala je Štefica Škara iz OŠ Velika Mlaka.

Ista situacija i u popodnevnoj smjeni

Dočekali smo i popodnevnu smjenu ispred Kumičića, gdje je situacija kulminirala sa još jednom učiteljicom koja je odbila predočiti svoju covid potvrdu. Naime, prema onome što smo doznali, potvrdu je trebalo poslati ranije na mail, ili ju pokazati pri dolasku u školu.

Moja medicinska dokumentacija je moja osobna stvar. Time se krši pravilo o zaštiti pacijenata. Nije li dovoljno da sam rekla kako sam testirana? Mene se zdravu i radno sposobnu, koja sam na posao došla s maskom i pridržavala se svih epidemioloških mjera, nije pustilo na radno mjesto. Neizmjerno sam sretna što je sindikat Preporod stao iza svojih članova kao svjedok, te će me isti sindikat zastupati u daljnjem pravnom postupku. – kazala je učiteljica razredne nastave Tina Karlović Papak.

Naposlijetku, vrata od škole su i nama zaključali, nisu nam dopustili da uđemo u prostor iste unatoč tome što imamo covid potvrde, a ravnateljica nije bila zainteresirana za davanje izjave.

Ispred škole se okupilo se i nekoliko roditelja koji daju podršku učiteljicama. – Došli smo dati podršku učiteljicama kojima se krše osnovna ljudska prava, pri čemu je intervenirala i policija. Ovi su dani ključni, očekujemo puno stvari poslije prosvjeda u subotu, kako bi se stalo na kraj podjelama i diskriminaciji, u ovom slučaju prava na rad. Pritom ne dovodim u pitanje stav cijepljenja ili odluke da se osoba ne cijepi. Ja ću tu stajati i u narednim danima, ne samo radi svoje djece nego i sve djece koja ovu školu pohađaju – istaknuo je Damir Mirenić, jedan od roditelja.