Home Gospodarstvo Dragan Perić: Kako sam od gubitaša stvorio stabilnu tvrtku

Dragan Perić: Kako sam od gubitaša stvorio stabilnu tvrtku

PODIJELITE

VG Komunalac do nedavno je bio veliki gradski gubitaš. U 2012. posluje s minusom od gotovo pet milijuna kuna, dok prošle gubi 3,8 milijuna kuna. Cijela priča mijenja se već u ovoj godini. U privih sedam mjeseci 2014. tvrtka bilježi dobit od čak 1,25 milijuna kuna, a zadržava svih 190 zaposlenih čije plaće ostaju iste. O zaokretu i novoj filozofiji poslovanja VG Komunalca na konferenciji za novinare govorio je direktor Dragan Perić, koji je na vruću stolicu zasjeo s početkom ove godine.

perić3– 1. kolovoza 2013. imenovan sam za člana Uprave, a 1. siječnja 2014. za predsjednika Uprave. Uveli smo brojne novosti u način upravljanja poduzećem, ali i nova pravila ponašanja za djelatnike. Najprije smo napravili transparentan sustav nagrađivanja prema ostvarenim rezultatima rada i pokazanom zalaganju. Svjesni smo da je nekim djelatnicima potreban i dodatni poticaj, pa smo uveli strožu kontrolu kako provode radno vrijeme. Svi kontrolori naplate parkinga u uređajima s kojima rade imaju ugrađen GPS, tako da je moguće pratiti njihovo kretanje. Nakon uvođenja ove novine poduplan je broj evidentiranih opažanja vezanih za parkiranje na području grada Velike Gorice. Sustav GPS uređaja ugradili smo i u vozila te strojeve koji rade na održavanju zelenih površina, u našem građevinskom sektoru i u zimskoj službi. Poboljšali smo kontrolu potrošnje goriva i maziva za vozila i strojeve. Držimo se i pravila da redovito održavanje smanjuje troškove popravka – rekao je Perić, ističući kako je ostanak voditelja pojedinih odjela tvrtke usko vezan uz rezultate njihova rada.

akcija_Skolarac1

– Imaju punu mogućnost za ispoljavanje kreativnosti i provođenje vlastitih ideja, ali snose i odgovornost za uspjeh onoga što rade. U slučaju neuspjeha nitko ne dobija otkaz, ali unutar sustava tražimo motiviranije ili kreativnije osobe. Dio djelatnika prerasporedili smo na radna mjesta koja odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, te znanjima i sposobnostima usvojenima tijekom rada u VG Komunalcu – napomenuo je njegov direktor.

Perić dalje navodi kako su povećali ulaganja u opremu za održavanje vlastite imovine čime su značajno smanjili rashode za vanjske usluge za te poslove. Etapnim renoviranjem javne rasvjete uveli su ekološki prihvatljiviju LED rasvjetu koja znatno smanjuje troškove potrošnje električne energije.

komunalac

aa– Poboljšali smo i automatski sustav naplate parkinga i to na način da VG Komunalac zadržava isti prihod, dok je građanima plaćanje parking mjesta na području Velike Gorice jeftinije između 25 i 30 posto. Uvođenjem sustava naplate Parkwallet vozači parking mogu plaćati debitnim i kreditnim karticama, bez provizije koja se plaća prilikom plaćanja mobitelom. Zajedno s novom web aplikacijom „Tražilica pokojnika“, pokrenuli smo i prigodnu prodaju svijeća, cvijeća i grobne opreme koju ćemo nastaviti tijekom svakog sljedećeg blagdana kroz godinu. Kalkulacije nam govore da će ova nova djelatnost donijeti dodatne prihode poduzeću – zaključio je Perić.

perić4

Rezultatima nove uprave zadovoljan je i gradonačelnik Dražen Barišić. Ističe kako se Komunalac napokon konsolidirao.

– Financijski pokazatelji konačno pokazuju uzlazni trend nakon nekoliko godina gubitaka. Ne samo da su sada u dobiti, već ulažu u dugotrajnu imovinu, a sve će kulminirati sljedeće godine otvaranjem Komunalnog centra u prostoru Goričanke – rekao je Barišić.