Home Izdvojeno Doznajte kako u Centru za djecu, mlade i obitelj uče odgovornom ponašanju

Doznajte kako u Centru za djecu, mlade i obitelj uče odgovornom ponašanju

PODIJELITE

U Centru za djecu, mlade i obitelj počeli su upisi u program ‘Neke nove fore u učenju’. Program je namijenjen učenicima od 6. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Ravnateljica Sanda Puljiz, koja je zajedno sa Sandrom Matijević autorica programa, kaže da će polaznici steći vještinu organizacije vremena, naučiti kako uspješnije učiti, zavirit će u tajne motivacije i koncentracije te se upoznati s različitim strategijama učenja. Djeca će učiti i o mentalnim mapama, funkcijama lijeve i desne polovice mozga, ali i o mnemotehnici, vještini koja omogućuje da se povezivanjem slika ili riječi informacija lakše zapamti.

DJECA MOGU NAMETNUTI TEMU

Ravnateljica Puljiz napominje kako se program prilagođava zahtjevima grupe. Ako se za vrijeme provođenja unaprijed dogovorenog programa među djecom pojavi aktualna tema, privremeno se prekida dosadašnja rasprava i počinje razrađivati tema koja je u tom trenutku otvorena među djecom.

sanda-puljiz

– Primjerice, ako je u tijeku rasprava o tome kako učiti matematiku, a među djecom se pojavi tema o dječjem nasilju, mi ćemo tada zaustaviti naš program i raditi ono što nam se čini najvažnije. Ako se djeca međusobno počnu vrijeđati, to postane tema dana. Ono što se ne stigne napraviti od planiranog programa, to ćemo dovršiti na idućem susretu – objašnjava Sanda Puljiz, ističući kako je važno zadovoljiti planirani program, ali i potrebe djece koja se na taj način osjećaju prihvaćena i lakše se pridobije njihova pažnja.

ONAJ TKO KASNI, ČASTI SLATKIŠIMA

– Prvo s čime krećemo postavljanje je grupnih pravila i sankcija. O tome odlučuju sva djeca uz nadzor voditelja grupe. Na primjer, nakon što postavimo pravilo da nema kašnjenja, onaj tko zakasni 5 minuta, isto mu se može tolerirati, ali uz uvjet da idući put grupu počasti slatkišima. Cilj je da djeca bez osjećaja kažnjavanja budu svjesna posljedica svog ponašanja – napomenula je Puljiz.

Program ‘Neke nove fore u učenju’ kreće sredinom veljače. Odvijat će se u dvije grupe, jednom tjedno u večernjim satima, a ukupno će biti 12 susreta po dva školska sata.

Prijave u Centru primaju do 30. siječnja osobno u Kurilovečkoj 48, putem telefona 01/6231-734 ili e-maila info@centar-dmo-vg.hr