Home Izdvojeno Doznajemo: Država županijama uplatila 23 milijuna kuna i stižu besplatni pokazi

Doznajemo: Država županijama uplatila 23 milijuna kuna i stižu besplatni pokazi

PODIJELITE

Nakon što smo prvi upozorili na novu zbrku oko besplatnog pokaza za srednjoškolce, ekskluzivno doznajemo kako će se u zadnjem trenutku uoči početka drugog školskog polugodišta ipak postići sporazum s 13 prijevoznika.

DANAS ZA LISTOPAD, SUTRA ZA STUDENI

Ključno je to što je na račun županija diljem Hrvatske danas sjelo 23 milijuna kuna državnog novca za listopad 2013. godine, a one će novac proslijediti prijevoznicima.

–  Zahtjev za uplatu 23 milijuna kuna županijama jučer smo uputili u Državnu riznicu. On je danas podmiren i županije ga već imaju na računu  –  potvrdila nam je Mirela Zagorac, savjetnica u kabinetu ministra znanosti obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića.

Zagorac kaže kako je u Državnu riznicu iz Ministarstva znanosti danas upućen još jedan zahtjev i to za mjesec studeni 2013., a da će novac na račun županijea sjesti sutra.

ŠTUBLIN: PRIJEVOZNICI SU VEĆ TREBALI IZDAVATI BESPLATAN POKAZ

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Zagrebačke županije Vjeran Štublin za Kronike VG ističe kako bi prijevoznici učenicima srednjih škola trebali izdavati pokaz prema odluci Vlade od 18. prosinca 2013., a ne sa Županijom čekati potpisivanje novog ugovora. Naime, kao što smo već ranije pisali, prijevoznici negoduju što im usluga za prošlu godinu još nije plaćena.

–  Imali smo nekoliko sastanaka s prijevoznicima i oni su pokaz već trebali izdavati. Vlada Republike Hrvatske temeljem svoje odluke iz prosinca garantira da će im usluga prijevoza biti plaćena  –  kaže Štublin napominjući kako je Županija u ovom slučaju samo posrednik između države i prijevoznika.

–  Zagrebačka županija nije naručitelj prijevoza, već puki transver novca između države i davatelja usluge prijevoza. Nakon što nam na račun sjedne novac, u roku dva do tri dana proslijedimo ga prijevoznicima. Naša obveza je kontrola popisa djece koja imaju pravo na subvencionirani prijevoz. Objedinjavamo sve račune prijevoznika i račune šaljemo prema Ministarstvu – objasnio je.

Štublin najavljuje kako je potpisivanje ugovora Zagrebačke županije i prijevoznika planirano za petak, 10.siječnja.