Home Izdvojeno Doživite Amazonu kroz zanimljivo predavanje

Doživite Amazonu kroz zanimljivo predavanje

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Predavanje ”Putujemo Amazonom” iz ciklusa ”Hispanski svijet”, autora Tomice Bajsića, Darjana Bižupića, Davida Raya i Srećka Švaića, održat će se sutra u Pučkom otvorenom učilištu.

– Putovanje po Amazoni započinje od njezinih pritoka u Ecuadoru i Boliviji i nastavlja se kroz Peru i Brazil. U Ecuadoru putujemo rijekom Napo i prolazimo džunglom u susret autohtonom narodu Houarani koji žive tradicionalno u skladu s prirodom. Iz Ecuadora prelazimo u Boliviju. U blizini grada Riberalte nalazi se jedno od jezera s najbogatijim podvodnim svijetom u bolivijskoj Amazoni, drevni meandar rijeke Beni gdje je cvala pretkolumbijska kultura. Tu je stanište anakonde, krokodila, piranje. U bujnoj vegetaciji žive egzotične ptice i divlje životinje. Beni i Mamoré tvore rijeku Madeiru, pritoku Amazone – govore autori koji će sutra prepričati svoja iskustva. U POUVG doći će predavači David Ray i Srećko Švaić.

– U Peruu se velike rijeke Ucayali i Maranjon kod grada Iquitos stapaju i tvore Amazonu koja nastavlja svoj put prema Brazilu. U Brazilu ćemo vidjeti školu u srcu Amazone. Djeca Amazone zbog nasilne sječe šuma, nasrtaja lovokradica i stočarskih kompanija često skončaju u favelama Manausa, Sao Paula i Rio de Janeira. Ova škola u srcu Amazone, u Xixuau, stvara uvjete opstanka i dostojanstvenog i radosnog življenja na prostoru koji neki zovu krajem, ali mnogi i početkom svijeta, jer u ovom labirintu rijeka i pritoka, jedinstvenih biljaka i životinja koje obitavaju na pradavnom humusu nedirnutih kišnih šuma, možemo doživjeti onaj prvi izlazak sunca nad Zemljom.

Predavanje možete poslušati u 19 sati u Vijećnici. Ulaz je besplatan.