Home Izdvojeno Donesen proračun za 2017. godinu

Donesen proračun za 2017. godinu

PODIJELITE

Gradonačelnik Dražen Barišić na jučer održanoj 22. sjednici Gradskog vijeća iznio je prijedlog gradskog proračuna za 2017. godinu s projekcijama za 2018. i 2019. Proračun će iznositi 357,5 milijuna kuna za iduću godinu, 329,5 milijuna kuna za 2018. i 313,2 milijuna kuna za 2019. godinu.

– Prijedlog Proračuna za 2017. sa projekcijama za 2018. i 2019. godine ima za cilj očuvati financijsku stabilnost, stvarati preduvjete za rast zaposlenih, voditi brigu socijalno ugroženim skupinama društva, poboljšati standard i kvalitetu života svih stanovnika Grada, brinuti se o zaštiti okoliša te podići razinu kvalitete javnih usluga – naglasio je gradonačelnik Barišić.gradsko-vijece-prosinac-2016-4

Iako je proračun donesen većinom glasova, nije sve išlo glatko.  Oporba je i ovaj put bila složna u tome da je proračun ambiciozan i prenapuhan. Tako je potpredsjednik Gradskog vijeća SDP-ov Damir Šimunić rekao da grad ”boluje od kreditnog zaduženja” te da njihov Klub vijećnika neće podržati prijedlog proračuna. Još je jednom naglasio da SDP nije protiv bazena već protiv lokacije i načina gradnje. – Ne treba ga graditi iz kredita – rekao je.

HNS-ov vijećnik Goran Beus Richembergh ustvrdio je da se radi o ”tipičnom predizbornom proračunu”. Podsjetio je na nerealizirane projekte aglomeracije i izgradnje oproštajne građevine u Kušancu. S druge strane, apelirao je na vladajuću većinu da zaustave projekt izgradnje bazena rekavši da ”ovo što se danas nudi nije ono što građani traže”. Upitao je gdje je Strategije razvoja grada. – Zašto smo prije godinu dana o njoj prestali razgovarati? Nije ni čudo da ne može proći ni jedan projekt na europske projekte kad ne možemo naći odgovor u strateškom dokumentu što treba i što se time želi postići. Dok god nemamo strategiju razvoja neće nam prolaziti projekt. Ostat ćemo u magarećoj klupi – rekao je Beus.gradsko-vijece-prosinac-2016-1

Prijedlog proračuna pred govornicom je branio Darko Bekić. – To je realan prijedlog proračuna. Svi gradovi predlažu veće proračune – rekao je. Pravdao je i projekt izgradnje bazena usporedivši budući bazen u Velikoj Gorici s onim u Tuheljskim toplicama. – Bazen je identičnih mjera kao bazen u Tuhelju – istaknuo je Bekić i dodao – Tamo je niz plivačkih škola. Funkcionira vaterpolo klub, jako puno turista dolazi(…)bazeni savršeno funkcioniraju, ne znam zašto je to sad problem u Velikoj Gorici.

Tajana Amšel Zelenika (Stranka rada i solidarnosti) rekla je da je proračun mogao biti drugačije koncipiran kada je u pitanju jačanje mjesne samouprave, a Mario Šipušić (HSLS) je ustanovio da ”ljudi imaju zdravstvene probleme zbog prijedloga proračuna” te da će HSLS biti suzdržan kod glasanja.gradsko-vijece-prosinac-2016-2

Svoje nezadovoljstvo pred govornicom iskazao je i sam predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov Tomo Vidović. Kako je ispričao na sjednici uoči samog izglasavanja prijedloga proračuna, na prošlotjednom sastanku unutarstranačkog odbora uskraćen mu je podatak od strane gradonačelnika Dražena Barišića o izvršenju proračuna za 2016. godinu. Nakon nekoliko upita i pisanih zahtijeva, podatke je dobio na uvid. – Smatram da je mandat odrađen po najvišim demokratskim standardima. Suradnja je do sada s izvršnom vlasti bila u granicama korektnosti, ali ovo baca doista jednu veliku mrlju i nepotrebnu sjenu na sve ovo, a ja mislim da za to apsolutno nikakvog razloga nije bilo – zaključio je Vidović.

ŠIMUNIĆ: U VELIKOJ GORICI UPALJEN JE CRVENI ALARM

SDP je nakon izglasavanja proračuna zatražio 15-minutnu stanku kako bi održao konferenciju za medije. Damir Šimunić predsjednik GO SDP-a rekao je da je u Velikoj Gorici upaljen crveni alarm.

– Velika Gorica postala je prezadužen grad. Zaduženje iznosi skoro trećinu proračuna. Svakoj budućoj administraciji to će biti težak uteg oko vrata i nismo sigurni kako će se situacija i budućnost Velike Gorice razvijati. – rekao je Šimunić. Prozvao je gradonačelnika da ”u izbornoj godini pokušava realizirati sve ono što je ishitreno obećavao građanima, ne vodeći brigu o tome da će doći do pucanja gradskih financija”. Komentirao je i previranja unutar HDZ-ovih vijećnika. – Postavlja se pitanje kako i na koji način i s kojim ljudima gospodin gradonačelnik misli realizirati ovaj prenapuhani proračun.gradsko-vijece-prosinac-2016-3

Šimunić i vijećnik Marijo Zdelar na press konferenciji dotaknuli su se i projekta aglomeracije Donjeg Turopolja za kojeg su podsjetili da je trebao biti dovršen ove godine te da će projekt težak 54 milijuna kuna propasti.