Home Zanimljivosti Jakuševec – “monstrum” novog doba

Jakuševec – “monstrum” novog doba

PODIJELITE

DOLAZAK HUMANIJEG I ODGOVORNIJEG ČOVJEKA

Danas  je u odnosima čovjeka i okoliša došlo do sukobljavanja. Još donedavno okoliš je imao premoć nad čovjekom, a čovjek je tada mogao samo promatrati kolika je snaga okoliša sa nemjerljivom silom prirode. Danas, uz znanost i  tehnologiju priroda postaje tek drugorazredni izvor za zadovoljavanje naših potreba, a čovjek nad njom vrši sustavno nasilje. Oslijepilo ga je i privuklo materijalističko blještavilo. Koristoljublje, bezosjećajnost i tisuće drugih napasti koje je prihvatio kao „pametne“ oslabjeli su njegov duh, oskvrnuli su njegove osjećaje.

Zagrebačko odlagalište otpada nastalo je kao „monstrum“ novog vremena te je ugrozilo i samog čovjeka koji ga je stvorio. Smrad, prašina, onečišćene podzemne vode, zrak i tlo uzrok su poremećaja zajednice prema okolišu. Čovjek bi trebao biti svjestan sve češće devastacije okoliša, jer samim time devastira i sam sebe pa i sve ono što je stvorio.

JESMO LI IZGUBLJENI?

Gomilamo smeće, uništavamo prirodu i marginaliziramo darove koje smo dobili da kao ljudi njegujemo i obrađujemo. Krčimo šume, gradimo ceste, unaprjeđujemo tehnologiju, no unapređujemo li i sami sebe?

Živimo u modernom dobu, dobu suvremene tehnologije i zaboravljenih načela. Suvremene tehnologije napreduju brže od ekološke svijesti društva, a budući da je teško mijenjati društvo koje zaostaje za tehnološkim napretkom, pokušavaju se svladavati prepreke u razmišljanjima…

Piše: Ana Katulić