Home Vijesti Devet savjeta za starije kako se nositi s velikim vrućinama

Devet savjeta za starije kako se nositi s velikim vrućinama

PODIJELITE

Ljeto je većini najdraže godišnje doba. Period godine kada imamo priliku osloboditi se teške odjeće i uživati u svim čarima prirode. Vrijeme je to godišnjih odmora i odlaska na more. No, ponekad velike vrućine znaju pokvariti ugođaj i tjeraju nas da se sakrijemo u zatvorene klimatizirane prostore.

Neki ih podnese bolje, a neki lošije. Naravno, ima i onih koji ih jako teško podnose. Upravo su starije osobe uz kronične bolesnike najugroženija populacija. Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, odnosno Služba za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ izdala je upute za zaštitu starijih osoba od velikih vrućina. Ova upozorenja naročito se odnose na starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti:

program pomoći Marija Šajnić u vrtu Pokupsko

Starije osobe se nikako ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne srčani bolesnici niti oni oboljeli od šećerne bolesti.

Pri izlasku iz kuće nužno se mora zaštiti glava šeširom, maramom ili kapom.

Dnevno je potrebo unijeti do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene te se bolesnik nužno mora hitno javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Neophodno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

Za starije osobe je važna tjelesna i psihička aktivnosti. Osobito je korisno podržavati naviku kretanja, isključivo u jutarnjim i večernjim satima i to u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl.). Ako je kretanje otežano tada je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorije u kojoj osoba prebiva.