Home Izdvojeno Debatni klub slavi četiri godine aktivnosti, evo što su do sada sve...

Debatni klub slavi četiri godine aktivnosti, evo što su do sada sve prošli

Najviše su ponosni na to što promiču tolerantnost i solidarnost, ali i to što su nekadašnji učenici ostali s njima i dalje kao volonteri i suvoditelji

PODIJELITE

Debatni klub Grad Velika Gorica sa svojim je radom počeo prije četiri godine kao dio Goričkog kluba mladih. Kao i GKM, Debatni klub i dalje aktivno djeluje u svojoj zajednici i okuplja mlade. Podsjetimo, prvi debatni sastanak na kojem su upoznali mlade Velike Gorice s Debatnim klubom bio je uz glazbenike poznate zagrebačke grupe High Five.

Debatni sastanci online

Trenutna pandemija pogodila je i njih te nisu u mogućnosti održavati debatne sastanke u Goričkom klubu mladih kao godina do sada. No, to ih ne sprječava da sastanke održavaju na daljinu i dalje, svake srijede u večernjim satima. U organizaciji Hrvatskog debatnog društva su i natjecanja online, pa se do sada još nisu odvažili sudjelovati. No, najviše im je žao što su propustili međužupanijsko natjecanje koje se trebalo održati u lipnju, a koje je zbog koronavirusa odgođeno. Teza za koju su se pripremali mjesecima, a na koju na kraju nisu imali prilike debatirati je “Javnom sektoru bi oduzeli pravo na štrajk.”

U ovih četiri godine, govori nam njihova voditeljica, Katarina Drvodelić, prošli su brojna natjecanja, pripreme, sudjelovali su na Danima mladih, održali javne debate, a ljeto iskoristili za izlete.

Izleti, kamp, natjecanja

Ovog ljeta su u suradnji s udrugom Fajter prošli zagrebačkim ulicama učeći kako izgleda život beskućnika. “Ovaj izlet još je više proširio njihove horizonte jer su dodatno učili o tome kako i zašto biti solidarni i tolerantni, a to je glavna misao vodilja našeg debatnog kluba.”

2020. godina potpuno je posebna pa tako ove godine nisu sudjelovali na debatnom kampu, no i dalje nose iskustva od kampa koji je bio prije dvije godine. “Na kampu su tada sudjelovali učenici koji su sada studenti, a koji su i dalje dio debatnog kluba.” Upravo to je ono čime se najviše mogu pohvaliti i na što su i dalje ponosni – mladi koji su jednom bili učenici, ostali su aktivni u Debatnom klubu kao studenti, volonteri i suvoditelji. Inače, radi se o mladima koji su uključeni i u rad Goričkog kluba mladih – Sara Kajgana Raga, Patrik Petoš i Marija Barić.

“Prošlogodišnji maturanti još uvijek se navikavaju na fakultetske obveze, ali nam se i dalje priključuju na online sastanke kada god stignu. Svi oni su, osim debatnih kolega, i prijatelji u privatnom životu.” Debatni klub u ove je četiri godine stvorio nova prijateljstva i učvrstio stara, a bez obzira na to što su ove godine sve njihove aktivnosti online, jedva čekaju nove članove.

“Bilo nam je vrlo nespretno regrutirati nove članove ove godine, no iskreno se nadamo da će iduća biti nešto sretnija i da ćemo moći još proširiti naš debatni klub.”

S debatnim klubom upoznali su i mlade u Čičkoj Poljani, a predstavljali su se i na Danima mladih u organizaciji Savjeta mladih te u školama. Ako želite zapratiti njihov rad ili se uključiti, pronađite ih na društvenim mrežama i javite im se sa svim pitanjima, rado će vam odgovoriti.