Home Vijesti Dan hitnog broja 112: U prošloj godini s našeg područja zabilježeno više...

Dan hitnog broja 112: U prošloj godini s našeg područja zabilježeno više od pola milijuna poziva

Građani znaju da se na ovaj sustav mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji

PODIJELITE

Na današnji dan se, već od 2005. godine obilježava kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – Dan 112. Ovaj europski broj zamišljen je kao jedinstven za sve hitne službe i do sada ga je iskoristilo već mnogo građana koji znaju da je riječ o sustavu na koji se mogu osloniti u svako hitnoj situaciji.

“Sustav 112 koordinira akcije traganja i spašavanja, hitne medicinske pomoći, spašavanja na moru, alarmiranja policijskih i vatrogasnih službi i slično.”, objašnjavaju iz Zagrebačke županije.

Za područje naše županije i grada Zagreba nadležan je Županijski centar 112 Zagreb koji je tijekom 2022. godine zabilježio 608.364 poziva, što je jedna trećina ukupno zabilježenih poziva na broj 112 u Republici Hrvatskoj.

Ovaj hitni broj inače je dostupan 24/7 365 dana u godini i pozivi su besplatni, neovisno odakle zovete. Ovaj sistem tako štedi vrijeme u hitnim situacijama jer se jednim pozivom istovremeno alarmira nekoliko službi, locira pozivatelja te je prijem hitnog poziva moguć na više jezika.

Od uspostave broja 112 u Republici Hrvatskoj 2005. do kraja 2022.godine na broju 112 zabilježeno je nešto više od 33,9 milijuna poziva. U Republici Hrvatskoj Sustav 112 djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova. Dvadeset županijskih centara 112 zajedno s Operativnim centrom civilne zaštite čine jedinstveni operativno-komunikacijski sustav – Sustav 112.