Home FOTO VIJEST CVRKUTAVCI Jedini gorički vrtički zbor

CVRKUTAVCI Jedini gorički vrtički zbor

Autorica pjesama koje ovaj dječji zbor izvodi je odgojiteljica Višnja Orešković koja nam je otkrila sve pjesme inspirirane svakodnevnim situacijama i doživljajima u radu s djecom

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Dječji zbor Cvrkutavci nastao je prije nekoliko godina s osnovnim ciljem promicanja razvoja i unapređivanja znanja i kreativnosti djece predškolske i rane školske dobi na području glazbe, glazbenog stvaralaštva i zborskog pjevanja, te kvalitetnog osmišljavanja njihovog slobodnog vremena glazbenim stvaralaštvom i zborskim pjevanjem.

Razgovarali smo s autoricom pjesama i odgojiteljicom Dječjeg vrtića Velika Gorica, Višnjom Orešković, koja nam je otkrila ponešto o radu i djelovanju zbora ali i aktivnostima koje imaju, te o nedavno objavljenoj glazbenoj slikovnici pod nazivom ‘Djevojčica Vida’.

– Ideja o osnivanju zbora proizašla je iz dugogodišnjeg iskustva u radu s djecom predškolske dobi u Dječjem vrtiću Velika Gorica, gdje je glazba uvijek imala osobitu ulogu i moć u poticanju cjelokupnog razvoja djeteta. Zbor već nekoliko godina djeluje u sklopu Udruge Raspjevani svijet, a sve pjesme su autorsko djelo, inspirirane svakodnevnim situacijama i doživljajima u radu s djecom – otkrila je odgojiteljica Višnja Orešković.

Sve pjesme se nalaze na youtube kanalu Višnjina glazbalica uz primjerene animacije i spotove.

– Zbor je namijenjen djeci od 4 do 10 godina i trenutno ima preko 20 aktivnih članova, uglavnom djevojčica i trenutno jedan dječak, solist Mario. Održali su svoj prvi samostalni koncert povodom Božića 2019. godine, te ostvario niz uspješnih javnih nastupa u Velikoj Gorici i Zagrebu, snimio spot u suradnji s Dječjom TV za pjesmu Gljive, te je bio na 8. mjestu Top liste Dječje TV, snimio i spot u suradnji s Gradom Velika Gorica za pjesmu Velika Gorica-Himna moga grada, a prošle je godine izašao i prvi nosač zvuka, CD s autorskim pjesmama pod nazivom Cvrkutavci u srcu Turopolja – nastavlja Višnja Orešković.

Glazbena slikovnica ‘Djevojčica Vida’

Najnoviji realizirani projekt zbora je glazbena slikovnica Djevojčica Vida u čarobnoj šumi koja je nedavno izašla iz tiska. Priča i sve skladbe su originalno autorsko djelo same voditeljice zbora Višnje Orešković, a izvođači vokalnih dionica su djeca, članovi zbora.

– Slikovnica je edukativno-kreativnog i umjetničkog karaktera koja svojim sadržajem nastoji približiti djeci glazbenu umjetnost, te potiče razvoj govora upravo kroz glazbu, što je i bila prva i osnovna ideja same slikovnice. Osim priče o djevojčici Vidi koja je imala poteškoće u razvoju govora, projekt sadrži i nekoliko dječjih pjesama te dvije instrumentalne skladbe i ritmičku igru. Našim članovima osobiti su favoriti pjesme Brljibum i Brljibama i Vidina pjesma – otkrila je.

Inače, sve ilustracije ručno je izradila ilustratorica Marina Novak. Slikovnica sadrži pripadajući CD sa skladbama i pjesmama, a na poleđini slikovnice se nalazi QR kod uz pomoć kojeg se može doći do YouTube kanala s glazbom i pripadajućim ilustracijama.

Za kraj ovog intervjua, svestrana odgojiteljica Višnja Orešković iz naše priče obratila se budućim članovima i naravno, roditeljima.

– Želim skrenuti pozornost na specifičnosti u radu koje se sastoje od individualiziranog  pristupa svakom djetetu, radioničkog tipa rada, te igre kao osnovnog pokretača učenja. Osim razvoja sluha i ritma, ovladavanja vlastitim glasom i terapeutskog učinka na razvoj, jedan od najvažnijih ciljeva nam je i razviti senzibilitet za glazbu te potaknuti dijete na daljnje glazbeno obrazovanje. Veselimo se novim avanturama i izazovima i s nestrpljenjem vas očekujemo – zaključila je Višnja Orešković.