Home Vijesti Eksplozije s vojne vježbe kod Slunja čuju se do Pokupskog

Eksplozije s vojne vježbe kod Slunja čuju se do Pokupskog

PODIJELITE

Kako piše tportal, a i mi smo uočili, stanovnici Pokuplja i Turopolja požalili su se ovih dana na buku, odnosno zvukove neuobičajeno jakih eksplozija koje su dolazile s vojnog poligona Slunj.

Upitali su Ministarstvo obrane o čemu se radi te su dobili sljedeći odgovor: “Na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ kod Slunja od 20. veljače do 8. ožujka 2024. godine provodi se saveznička vojna vježba s bojevim gađanjem. Hrvatska vojska u ovoj vježbi pruža potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS), a provedba vježbe na teritoriju Republike Hrvatske definirana je Odlukom Vlade RH o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja u zajedničkoj obuci i vježbama u 2024. godini”, poručili su za tportal iz MORH-a.

Kako dalje pišu, na zatvorenoj sjednici vlade u siječnju je donešena povjerljiva odluka pa nije jasno tko u vježbi sudjeluje ni o kakvoj se vježbi radi.

MORH je tportalu priopćio kako se vježbe provode u dnevnim i noćnim uvjetima te se očekuje pojačana buka zbog čega se građane moli za strpljenje i razumijevanje.