Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Zastava Obrtne zadruge Velika Gorica iz 1909. godine

CRTICE IZ POVIJESTI Zastava Obrtne zadruge Velika Gorica iz 1909. godine

Zastava je dvostrana i ima izvezene oznake dvadeset obrta koji su djelovali u to vrijeme

PODIJELITE
Fotografija: Zastava Obrtne zadruge Velika Gorica, 1909., svila; 145 x 145 cm; vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Članovi ceha okupljali su se pod Cehovskom zastavom koja nije sačuvana, ali sačuvana je zastava Obrtne zadruge Velika Gorica iz 1909. godine.

Zastava je dvostrana i ima izvezene oznake dvadeset obrta koji su djelovali u to vrijeme. Lice zastave je od crvene, a naličje od svijetloplave svile. Na sredini lica zastave je zlatnim nitima izvezen natpis „Obrtna zadruga Velika Gorica 1847 – 1909“ okružen izvezenim oznakama šesnaest obrta. Oznake predstavljaju klobučare, limare, tesare, bačvare, kolare, mlinare, bravare, postolare, krznare, sedlare, medičare, kovače, mesare, pekare, pećare i opančare. Lice zastave krase i motivi stiliziranog cvijeća i lišća.

Na sredini naličja prikazan je lik sv. Josipa koji drži malog Isusa. Središnji prikaz okružen je oznakama krojača, stolara, zidara i ličioca. Na koplju zastave nalaze se mnogobrojni darovni čavli (ukrasne metalne zakovice s ugraviranim natpisima ustanova i zaslužnih građana) donatora.

Literatura: Josip Popovčić, „Obrtništvo i industrija“, u: Povijest i kultura (katalog stalnog postava), Velika Gorica: Muzej Turopolja, 2007.