Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Velikogorički „Veliki ceh“ 1847. godine okupljao 35 obrtnika

CRTICE IZ POVIJESTI Velikogorički „Veliki ceh“ 1847. godine okupljao 35 obrtnika

Ladica velikogoričkog ceha na fotografiji ima tajni pretinac obložen zelenom tkaninom u kojem se čuvala povelja ceha. Više o cehu donosimo u tekstu...

PODIJELITE
Fotografija: Ladica velikogoričkog ceha, 1847., drvo, mesing; duž. 71 cm, vis. 57 cm, šir. 46 cm; vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Velikogorički ceh nazivao se „Veliki ceh“ jer je objedinio sve obrte, dok su cehovi u drugim gradovima bili udruženja obrtnika iste struke.

Obrtniku koji nije bio član ceha nije bilo dopušteno baviti se obrtom. U prvom popisu cehovskih majstora iz 1847. godine stoji podatak da je u Velikoj Gorici djelovalo 35 obrtnika, među kojima su bili opančari, tkalci, kovači, stolari, krojači, postolari i kolari te po jedan bravar, bačvar, remenar, krznar i kožar.

Sastanci „Velikog ceha“ nazivali su se dokončeki i na njima su rješavani svi problemi vezani za obrte, kao i oslobađanje dečki – šegrta u djetiće-pomoćnike, a sve odluke su dokončali i zaključili pred otvorenom ladicom koja je bila simbol ceha. U ladici su bili čuvani svi važni dokumenti ceha i nad njom je novi član ceha davao prisegu. Ladica velikogoričkog ceha izrađena je 1847. godine i ima tajni pretinac obložen zelenom tkaninom u kojem se čuvala povelja ceha.

Literatura: Josip Popovčić, „Obrtništvo i industrija“, u: Povijest i kultura (katalog stalnog postava), Velika Gorica: Muzej Turopolja, 2007.