Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Premještanje starih kuća i čardaka u Turopolju

CRTICE IZ POVIJESTI Premještanje starih kuća i čardaka u Turopolju

Jeste li znali da su se drvene kuće u Turopolju mogle premještati? Takozvano prevlačenje tradicijske kuće s jednog mjesta na drugo događalo se zbog prodaje, preseljenja vlasnika na drugi posjed ili pak zbog promjene toka rijeke uz koju naselje leži

PODIJELITE
Fotografija: Kuče – priprema za prijenos drvene kuće pomoću valjaka, autor fotografije: Višnja Huzjak, 1967., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Turopoljsko tradicijsko graditeljstvo nadaleko je poznato, a jeste li znali da su se drvene kuće mogle i premještati? Takozvano prevlačenje tradicijske kuće s jednog mjesta na drugo događalo se zbog prodaje, preseljenja vlasnika na drugi posjed ili pak zbog promjene toka rijeke uz koju naselje leži.

Građene na tradicionalan način, od velikih hrastovih planjki poprečno spajanih na uglovima, kuće su se mogle premještati rastavljanjem, odnosno preslagivanjem i ponovnim sastavljanjem, što je olakšavalo urezivanje rimskog broja na svaku planjku.

Drugi način seljenja kuće, uobičajen kod premještanja po istoj parceli ili na manjoj udaljenosti, bio je prijenos pomoću drvenih pomagala, koji su obavljali majstori (krulci ili vlekači stajna) uz pomoć mještana. Kuća se pomoću velikih drvenih šarafa, alata nalik na maticu i vijak, podizala od tla i „potkovala“ drvenim gredama (tramovima). Kako se planjke ne bi rastavile, stijene kuće učvršćivale su se sponama (klamfama) i željeznim spojnicama (štangama i kiflinima). Tako učvršćena, kuća se spuštala na drvene valjke (valke), s pomoću čeličnog užeta (sajle), s jedne strane pričvršćenoga za kuću, a s druge omotanoga oko drvenoga vitla, odnosno njegova glavnog dijela, zvanog bik ili medvjed.

Učvršćen gornjim i donjim slemenom te stupovima i potpornjima (sklajnem), bik je u sredini imao rupu kroz koju se provlačio žrt, duga motka s pomoću koje se bik okretao, namatao uže i povlačio kuću na drvene valjke. Po završetku prevlačenja domaćin je pripremio aldamaš, zakusku s jelom i pićem za sve radnike i pomagače, a novcem je plaćao samo krulca. Drveni alat za prevlačenje izrađivao je sam krulec, zimi dok nije bilo poslova, pripremajući ga za proljeće.

Oba načina premještanja zabilježena su u dokumentarnim filmovima „Prevlačenje drvene kuće Turopolja – selo Kuče“ (1967.) Andrije Stojanovića i Milovana Gavazzija, te „Selidba čardaka“ (2009.) u režiji Romane Rožić.

Dokumentarni film iz 1967. godine objavljen je na Facebook stranici Muzeja Turopolja 28. listopada 2020. godine.

Poveznica: www.facebook.com/muzejturopoljavg/videos/344530766832320/

Fotografija: Kuče – priprema za prijenos drvene kuće pomoću valjaka, autor fotografije: Višnja Huzjak, 1967., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: Višnja Huzjak, Prevlačenje drvene kuće, Velika Gorica: Magna Silva, godina izdanja nije navedena