Home Izdvojeno ČITATELJI PREPORUČUJU: Noel Streatfeild: Baletne papučice

ČITATELJI PREPORUČUJU: Noel Streatfeild: Baletne papučice

PODIJELITE

„Baletne papučice“ slučajno su mi došle pod ruku u osnovnoškolskim danima mojih kćeri, no uvijek im se s vremena na vrijeme rado vratim.

Najpoznatija je to knjiga britanske spisateljice Noel Streatfeild, rođene krajem 19. stoljeća, 1895. godine u obitelji svećenika, koja je od malih nogu pokazivala sklonost k umjetnosti. Vrlo rano je odlučila postati glumica i tek je nakon 10-ak godina provedenih na kazališnim daskama odlučila okušati se i kao spisateljica. Zbog velikog uspjeha njenih knjiga pisanih za djecu profilirala se prije svega kao dječja spisateljica. Velika znatiželja, nemiran duh i vrlo bujna mašta iznjedrili su velik broj knjiga namijenjenih prije svega djeci, no i za odrasle predstavljaju kvalitetno i zanimljivo štivo.

„Baletne papučice“ priča je prije svega o tri djevojčice, Paulini, Petrovoj i Posy, svakoj drugačijeg podrijetla, korijena i s druge strane svijeta, koje je vječiti avanturist, entuzijast i zaljubljenik u fosile, Matthew-Gum doveo kući sa svojih putovanja, a nakon što mu je od strane domaćice Nane „zabranjeno“ donositi fosile čiji je bio strastveni kolekcionar. Ne mogavši odoljeti malim bićima, napuštenim od svih, nesvjesno je započeo jednu divnu priču i stvorio obitelj u svoj svojoj veličini i ljepoti.

Gum odlazi na svoje posljednje putovanje, ne mogavši niti naslutiti da će isto potrajati 10 godina, a djevojčice, koje su si same nadjenule prezime Fosil (jer baš je „zabavno imati ime bez pozadine“), ostavlja na skrbi svojoj domaćici Nani i nećakinji Sylvii, čiji će se životi tada također okrenuti naglavačke. Bez svoje djece i ikakvog znanja o odgoju i brizi o tri male djevojčice, upuštaju se u avanturu života.

Noele Streatfeild, na svoj osebujan, rječit, a opet jednostavan i duhovit način vodi nas na desetogodišnje putovanje životima Pauline, Petrove i Posy te nekolicine osoba koje čine njihov život i nije teško osjetiti svu ljubav i brigu odraslih koji su se našli na njihovom putu kao i njihove dječje brige, čežnje, želje… sve ono što prati dijete na njegovom putu odrastanja. Uči nas davanju, odricanju i poštenju, vrijednostima koje su Nana i Sylvia svojom čvrstom rukom i ogromnom količinom ljubavi usadile u Fosilice.
U godinama koje su uslijedile i koje su bile sve samo ne lake i bezbrižne, djevojčice odrastaju u potpuno različite osobe, svaka na svoj način posebna, a sve s velikim srcem i još većim snovima. Nešto što Gum, po svom povratku, nikako nije očekivao…
Topla preporuka za sve koji žele provesti vikend uz dobru knjigu jer nakon pročitanog, sigurna sam da će vam se još dugo vraćati osmjeh na lice svaki puta kada se sjetite malih Fosilica i njihovih malih-velikih „problema“.

Autorica: Nataša Dujić