Home Izdvojeno Božićni običaji u Turopolju

Božićni običaji u Turopolju

PODIJELITE

Naši djedovi i bake još se  uvijek sjećaju dobrih starih običaja. – Cijeli Badnjak pripremala se hrana koju smo jeli za Božić. Peklo se meso i krvavice, radili smo i gibanicu, ali to smo jeli tek kad se došlo s polnoćke, jer se za Badnjak postilo. – ispričala nam je  baka Nada. Prije odlaska na polnoćku obavezno se kitilo božićno drvce. – Nekad je to bila samo grana od bora koju smo ukrašavali orasima i bombonima koji su bili umotani u sjajne šarene papire, koji su nastavili visiti na grani i nakon što smo pojeli bombone.- prisjeća se baka Nada.

Ispod okićeng bora obitelj se družila uz posnu večeru. Jele su se štrukle, a nakon toga u kuću se unosila slamica, koju je obično nosio najstariji muški član obiltelji.– Djeca su u kantici nosili žito i svijeću. Svijetlo se ugasilo i ušli smo u kuhinju. Onaj tko je bio glavni, tada je govorio: Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, žira i mira i zdušnoga veličenja. Tamo gdje je bilo cura tu se još reklo i lijepih dečkov. – kaže baka Nada.

Na slami se obitelj zajednički molila, a onda su svi otišli na polnoćku. Poslje polnoćke bila je večera, a prije večere slama se stavljala na stol u obliku križa tako da je spajala kutove stola, po njoj se posipala pšenica, to se blagoslovilo i pokrilo stolnjakom. Slama je tamo bila do blagdana svetog Ivana 27. prosinca kada se iznosila van i stavljala na voćke. Za večeru se jela  svinjetina, hladetina, salata, a kao desert,  naravno, domaća gibanica. Na Božić se išlo na misu, a nakon mise svi su se zajedno družili i čestitali si Božić. Smatralo se da je Božić do podneva i tada se vrijeme provodi u krugu obitelji, a poslje podneva je Božić Bata. Tada se pjevalo: Božić, Božić Bata, nosi kitu zlata da pozlati vrata.- kaže Nada. Na Božić su momci poklanjali jabuke djevojkama, a na blagdan Svetog Stjepana čestitao se imendan svim Stjepanima i Šteficama. Tako  se Božić u Turopolju slavio prije 50-ak godina. Vremena su se proimjenila, a promjenili su se i običaji. Danas se neke stvari više ne rade, ali zato su tu neke druge, no bez obzira kako slavili Božić, ono najvažnije je da ga provedete sa svojim najmilijima u molitvi i veselju. Sretan Božić!