Home Vijesti Veliki je tjedan, evo kako se tradicionalno pripremiti za Uskrs

Veliki je tjedan, evo kako se tradicionalno pripremiti za Uskrs

Srijeda je dan za Svetu ispovijed

PODIJELITE

Cvjetnica je prošla, označena blagoslovom maslinovih grančica koji su obilježili Isusov ulazak u Jeruzalem i početak Velikog tjedna. Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota su dani intenzivne pripreme kršćana za nadolazeći blagdan Uskrsa.

Uz Veliki tjedan povezani su običaji koji često miješaju narodne tradicije s crkvenim obredima i biblijskim tekstovima koji opisuju Isusovu muku i uskrsnuće. Pripreme u kući traju cijeli tjedan: čisti se dom, priprema hrana i peku kolači kako bi sve bilo spremno za Uskrs.

Srijeda je dan za Svetu ispovijed, kako bi vjernici osim fizički čistog doma, dočekali i očišćene duše za Uskrs.

Na Veliki četvrtak u podne prestaju svi radovi u polju i na zemlji se ne radi do Uskrsnog ponedjeljka. U crkvi se obilježava misa večere Gospodnje, koja nas podsjeća na Isusovu posljednju večeru s učenicima. Zvona na crkvama prestaju zvoniti sve do Uskrsa, a u nekim krajevima ih prekrivaju bijelim maramama, dok se u domovima pokrivaju ogledala i raspela. Papa tom prilikom pere noge biskupima i svećenicima na službi u Vatikanu, slično kao što je Isus to učinio svojim učenicima.

Veliki petak je dan stroge askeze. Sjećamo se Isusove muke i boli, a ne održavaju se Svete mise. Procesije križnog puta održavaju se u crkvama kako bi vjernici što više doživjeli Isusovu patnju.

Velika subota je dan posljednjih priprema za Uskrs. Pripremaju se tradicionalna jela, boje jaja i hrana se nosi na blagoslov u crkvu kako bi se simbolički obilježio novi početak, uskrsnuće Krista.