Home Izdvojeno Bliži se Jurjevo, pravi početak proljeća!

Bliži se Jurjevo, pravi početak proljeća!

PODIJELITE

Centralna proslava Turopoljskog Jurjeva i ove će godine, zbog specifične epidemiološke situacije, izostati, no to ne znači da nam Jurjevo ne dolazi, a s njim i svi običaji koji se vežu uz ovaj blagdan, u narodu poznat kao pravi početak proljeća i gospodarske godine.

Jurjevo, pravi početak proljeća

Na Jurjevo, koje obilježavamo 23.travnja, prvi put u novoj godini pastiri izvode stoku na ispašu. Na glavama bi im pleli cvjetne vijence, a po povratku s paše vijence bi gospodari kuće bacali na krov štaglja, štale ili kuće gdje bi čuvali to gospodarstvo od neželjenih uroka ili nesreća.

Na Jurjevo bi selom išli Jurjaši i Jurjašice, dječaci i djevojčice koji bi pjevali jurjevske pjesme, a u koju bi god kuću došli za nagradu bi dobili koje jaje, jabuku ili nešto novaca. Dječaci bi obavezno nosili barjak na kojem je bila zataknuta jabuka. Danas je od Jurjevskih pjesama u narodnoj tradiciji i usmenoj predaji najpoznatija ostala

“”Prešel je prešel pisani Vuzem,
došel je došel Jura zeleni
iz visoke gore vu to ravno pole.
Darujte ga darujte, Juru zelenoga.
Ne Juro saki dan, več vu letu jedan dan,
darujte ga, darujte Juru zelenoga…”

Na Jurjevo, nekad su se palili krijesovi u svakom selu i na svakom raskrižju. Te bi krijesove mještani preskakali kako bi ih dim jurjevskog krijesa spasio od uroka te im prizvao zdravlje u nadolazećoj godini. Manje krijesove bi preskakala i stoka, s istim ciljem. Iz tog je vremena ostala i popularna uzrečica u Turopolju “Gdo ni letos na kresu, taj bu letos v lesu”

Krijesovi po naseljima

Iako je i ove godine izostala centralna proslava Jurjeva u Lukavcu, vjerujemo kako neki običaji neće zamrijeti. Tako i ove godine očekujemo krijesove na raskrižjima i po mjesnim odborima, posebice u Kurilovcu, gdje ga pale svake godine. Naravno, pozivaju se građani da izbjegavaju okupljanja i drže distancu u skladu s epidemiološkim mjerama. Nek’ nam dim Jurjevskog krijesa odagna sva zla i bolesti i prizove novu, rodnu, zdravu i plodnu gospodarsku godinu.